IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карл Айкън настоява за сделка между HP и Xerox

Според него сливането носи огромен потенциал за съкращаване на разходи

22:33 | 14.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инвеститорът активист Карл Айкън настоява за предложеното обединяване на Xerox и HP, посочвайки, че сливането с производителя на принтери ще донесе голяма печалба на инвеститорите, пише Wall Street Journal.

Айкън, който притежава 10,6% в Xerox, коментира пред изданието, че притежава и 4,24% дял в HP, оценен на около 1,2 млрд. долара. Делът му в HP, който не е коментирал до момента, може да увеличи натиска върху компанията за принтери и персонални компютри да сключи сделката.

Миналата седмица Xerox отправи оферта за придобиването на HP за 33 млрд. долара, или 22 долара на акция – 17 долара в брой и 0,137 акции от Xerox за всяка акция на HP.

Това е смел ход, като се има предвид пазарната капитализация на HP от 29 млрд. долара, което е повече от три пъти над тази на Xerox. Сделката ще обедини компаниите, които някога бяха гиганти в американската индустрия, но с времето загубиха част от влиянието си.

„Наясно сме с инвестицията на Карл Айкън и сме ангажирани да направим това, което е в най-голям интерес на всички акционери на HP”, обяви компанията.

В първите си публични коментари за потенциалната сделка 83-годишният милиардер заяви, че вярва, че това е в най-голям интерес на акционерите на двете страни, като се има предвид потенциалът за съкращаване на разходи.

Както Xerox, така и HP се опитаха да трасформират бизнеса си, тъй като нуждата от принтирани документи намалява. И двете компании са в режим на свиване на разходите. Xerox планира да съкрати около 640 млн. долара разходи под ръководството на главния си изпълнителен директор Джон Висентин, докато HP е натоварила новия си главен изпълнителен директор Енрике Лорес да имплементира план за спестяването на 1 млрд. долара годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още