IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада отказа да разкрие класифицирани документи по искане на Huawei

Защитата по делото срещу финансовия директор на Huawei смята, че САЩ и Канада са извършили нарушения

16:34 | 18.08.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Trevor Hagan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Trevor Hagan/Bloomberg

Канада е разкрила толкова информация за ареста на главния финансов директор на Huawei Мън Уанджоу, колкото ѝ позволява законът, обявиха адвокатите на правителството, след като защитата поиска освобождаване на достъпа до още конфиденциална информация във връзка със задържането на Мън през 2018 г., предава Ройтерс.

Мън беше арестувана на летището във Ванкувър, Канада, през декември 2018 г. по искане на Съединените щати. Вашингтон твърди, че тя е замесена в опит за заблуждаване на HSBC за бизнес дейностите на Huawei в Иран.

От своя страна, Мън, която е дъщеря на лидера на компанията, твърди, че е невинна и се бори с искането да бъде екстрадирана. В момента тя се намира във Ванкувър, където е под домашен арест.

В първия ден от изслушванията, които се очаква да продължат до три дни, адвокатите на Мън твърдят, че множество имейли, разменени между властите в САЩ и Канада по времето на нейния арест, не трябва да бъдат укривани на основа на привилегията на иска, както твърдят адвокатите на канадската страна.

Защитата на Мън настоява за показването на повече документи, с които да подкрепи тезата си, че канадските и американските власти са извършили нарушения на процеса, докато са разпитвали Мън преди ареста. Освен това според нея са споделили неправомерно ключова информация за нейните електронни устройства.

Всичко това се случва в момент, в който атаките срещу Huawei Technologies от страна на Вашингтон продължават с пълна сила. Вчера американските власти наложиха още ограничения, които да попречат на достъпа на китайския гигант до пазара на чипове. Пекин отговори, че се противопоставя на това решение.

Междувременно САЩ и Китай продължават споровете си по редица въпроси – търговията, затягането на хватката на Пекин около Хонконг и дори зараждането на пандемията на новия коронавирус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 3 години
споко, тя е свикнала, все едно си е в китай! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Нещо си в грешка, Канада не я съди, съди я САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
mick
преди 3 години
Много удобно, съдим те, обаче без да знаеш доказателствата. А иначе Канада се води демократична държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още