IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво значи разследването за импийчмънт на Тръмп за технологичната индустрия?

То може да забави някои процеси, които в този момент не са смятани за спешни от властите

12:57 | 25.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси обяви започването на официално разследване за импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп и макар наближаващите политически сблъсъци да не са пряко свързани с технологиите, те могат да имат сериозни последици върху част от усилията на федерално ниво да се овладее или повлияе на технологичната индустрия, пише Tech Crunch.  

Разбира се, импийчмънт не означава, че правителството ще спре да прави това, което трябва да прави. Но това веднага се превръща в една от най-приоритетните точки във вече препълнения списък със задачи на Белия дом. Силно възможно е поради импийчмънта, тлеещия конфликт в Саудитска Арабия, проблемите с имиграцията и безброй други главоболия и правни предизвикателства, въпроси като регулацията на социалните мрежи просто да се окаже на заден план за властите в този момент.

Администрацията на Доналд Тръмп има сложни отношения с технологичната индустрия. Мнозина биха казали, че именно успешното използване на социалните мрежи помогна на самия Тръмп да бъде избран за президент. А той използва Twitter толкова често, че го превърна основен инструмент за комуникация на своя кабинет. Същевременно обаче държавният глава многократно се е изказвал срещу компании като Facebook и Google по редица причини, често свързани с усещане за политическо пристрастие.  

Това лято например, през юли, президент заяви, че „може да има, а може и да няма, опасения за националната сигурност заради Google и нейните отношения с Китай“. Седмица по-късно той предположи, че Google е предприела „много незаконни“ действия, по-специално като е „заглушила негативните истории за Хилари Клинтън и е засилила отрицателните за Доналд Тръмп“. Скоро след това той обвини Google, че е „манипулирала от 2,6 до 16 млн. гласа“ в полза на Клинтън по време на президентските избори в САЩ през 2016 г. и отсече, че „Google трябва да бъде съден“.

Това са само малко примери за период от няколко седмици. Въпреки че тези събития изглеждат спонтанно възникнали, те представлява полуорганизирана колекция от действия, които в съвкупност биха могли да се нарекат политика. Изглежда разследването на редица щати за потенциалните антитръстови нарушения от страна на Google всъщност не е било подбудено от Белия дом, но разследванията на Федералната търговска комисия и Министерството на правосъдието вероятно са били предизвикани от изпълнителната власт по една или друга форма.

Технологичните компании ще останат в центъра на националните дебати и действия, но процедурата по импийчмънт може да остави на заден план проблемни и в крайна сметка не особено спешни държавни задачи по отношение на технологичния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още