IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво научи бизнесът за работата от дистанция заради Covid-19?

Много компании не вярваха, че служителите ще постигат добри резултати и от вкъщи, коментира Хелиана Велинова в подкаста "Update"

12:08 | 09.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

InvestorBG · Update Подкаст епизод 4: Дигиталните номади и бъдещето на работата

Когато настъпва финансовата криза през 2008 г., Хелиана Велинова, която тогава прави първите си стъпки в работата на свободна практика, научава първия си урок като фриленсър – винаги да има финансов резерв, с който да може да оцелее при подобна ситуация.

„От 10 издания, за които работех, останах да работя само за едно, защото първото нещо, което хората правят в такива ситуации, е да режат външните автори и фриленсърите“, коментира тя в четвъртия епизод на технологичния подкаст „Update” на Bloomberg TV Bulgaria, който този път е посветен на дигиталното номадство.

По думите ѝ днес има „дежавю“, но при предходната криза всичко се е развивало по-бавно.

„Тогава работех за различни сайтове, пишех статии за страшно много места. Едно по едно започнаха да опадат. Тогава трябваше да се усетя, че нещо се случва“, допълва Велинова, подчертавайки, че и днес бизнесът има сходен подход в опитите си да се справи с кризата с Covid-19.

Според нея новият коронавирус накара много хора да работят от дистанция и помогна както на тях, така и на техните работодатели да осъзнаят, че 8-часовата работа в офис не е задължително най-ефективният модел.

„Доскоро много от работодателите просто нямаха доверие, че служителите им ще работят, докато са вкъщи“, посочва още Хелиана.

На въпрос дали тези предимства, които хората са открили в работата от разстояние, ще доведе до бум на фрилансърството в годните след кризата с Covid-19, тя посочва, че според нея в следващите една или две години хората ще търсят по-голяма сигурност.

„За мен тази криза, тази пандемия, показа, че ако имаш доверие на екипа си и правилно менажираш неговата работа, нещата могат да стават и онлайн без по никакъв начин да се загуби нищо от работния поток, от това, което трябва накрая да получиш като резултат“, категорична е тя.

Какво означава да си дигитален номад и кои са най-големите предимства и недостатъци на работата извън корпоративния офис чуйте в пълния запис на подкастa. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още