IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще реши финтех секторът казуса с набирателните сметки?

Дружествата за електронни пари подлежат на регулации, насочени към комплексна проверка на клиентите, посочи Мартин Богданов от Българската финтех асоциация

16:29 | 26.08.20 г.
Как ще реши финтех секторът казуса с набирателните сметки?

„Тази теза срещна съпротивление от Асоциацията на банките, според която отказите за откриване на сметки не са масови“, посочи той и обясни, че финтех индустрията има свой прочит на проблема.

Богданов напомни, че традиционните финансови институции съществуват преди влизането на България в Европейския съюз и техният бизнес модел се изразява в предлагането на много услуги, насочени само към локалния пазар.

„В контраст, самото съществуване на финтех сектора започна преди десетина години в една обединена Европа и затова бизнес моделите са насочени към по-малко на брой продукти, но в по-глобален мащаб“, поясни представителят на Българската финтех асоциация. 

Богданов смята, че този контраст е част от причината за появата на този казус. „При финтех компаниите процесът за откриване на сметка е изцяло дигитален и за нас не е от значение гражданството на потенциалния потребител“, отбеляза той.

Експертът заяви, че съществува заблуда за свръхрегулиране на даден финансов субект.

„По принцип банковото дело изисква повече регулации, отколкото едно дружество за електронни пари, но то е свързано с продуктите и услугите, които предлага. Докато финтех компании се специализират в малко на брой продукти, но това не променя факта, че също подлежат на регулации“, категоричен е Мартин Богданов.

Той потвърди, че дружествата за електронни пари прилагат „абсолютно същото законодателство“, насочено към комплексна проверка на клиентите и превенция на финансови престъпления.

„Ако вземем предвид Закона за платежните услуги и платежните системи, всички участници в кредит отдаването се наричат доставчици на платежни услуги. Всички са под една шапка и трябва да въвеждат и прилагат едно и също законодателство“, разясни той и потвърди, че финтех компании, свързани с платежни услуги и разплащания и тези които предлагат виртуални и физически посттерминали, са се възползвали от бума на онлайн търговията.

Мартин Богданов посочи, че финтех секторът не е самостоятелна единица – той е част от икономическите процеси. Той коментира, че в глобален мащаб Европа „не е САЩ, нито Китай“ и затова без подкрепата на Европейския съюз е трудно да сме конкурентни в този сектор.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още