IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как потреблението на ток помага да предвидим трафика?

Задръстванията са свързани с използването на електроенергия, според учени от CMU

18:10 | 29.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Защо попадаме в трафик? Този екзистенциален въпрос преследва проектанти, учени, производители на автомобили и почти всеки от нас, разбира се. Но просто едно броене на коли в конкретен час на конкретно място няма да даде достатъчно отговори - трябва да се погледнат данните зад всичко това

Учени от частния университет Carnegie Mellon (CMU) твърдят, че от обработването на такива данни са стигнали до извода, че използването на електроенергия може да помогне за разбиране движението в един град, пише TechCrunch.

Идеята, че трафикът и електроенергията са свързани звучи логично - когато светнем лампите и пуснем телевизора, това означава, че сме вкъщи, а когато са изключени - че спим или отиваме на работа (в повечето случаи, все пак хората и излизат вечер), твърди публикуваният документ. 

"Резултатите ни показват, че сутрешните претоварвания са свързани с определени модели на използване на електроенергия", обяснява Шон Чиан, който ръкодови проучването.

В рамките на 79 дни екипът наблюдава потреблението на електроенергия на 322 домакинства, създавайки компютърен модел, който да може да открива конкретни типове на това потребление. Моделът се научава да свързва някои от тях с увеличаването на трафика, например при падане потреблението на електроенергия по-рано от обикновено, това може да означава, че на следващият ден тези хора ще станат по-рано и съответно да се качат в колите си по-рано.

Според учените техните прогнози за това колко ще е силен сутрешният трафик са се оказали много по-точни с този модел, отколкото прогнозите на база действителните данни за трафика в различните часове и дни.
Чиан добавя, че в случая единствената информация, от която имат нужда, е ползването на електричество - нито демография, нито лична информация от докаминствата.

Има и други фактори, които обуславят динамиката на един град - използването на вода, връзката при смартфони, реакцията при различни видове метеорологични условия и други. Трафикът е само едно следствие от усилията на един град да работи с максимален капацитет.

Направеното прочуване е било ограничено само до един доставчик на електроенергия, но при получаването на данни от все повече доставичици ще могат да се изкарват още по-точни резултати.

Четете още в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още