IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как биотехнологиите създадоха пробиотик за понижаване на холестерола и кръвното

Центърът за приложни изследвания и иновации към СУ прави разработка, която да замени всички консерванти в меса и колбаси, информира Кирил Петков, създател на Центъра

16:53 | 23.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бъдещето на човека е светло в буквален и преносен смисъл благодарение на биотехнологиите, които с все по-голям успех навлизат в живота ни. Френската компания Glowee разработва проект за осветление на биологична основа, а българският Център за приложни изследвания и иновации към Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ е на път да пусне на пазара биопробиотик за понижаване на холестерола и кръвното налягане. Именно създателят на центъра Кирил Петков представя напредъка в тази област в eфира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Проектът на Glowee доразвива успешно технология от няколко десетилетия, по която са работили и в компанията Philips, коментира той. – Но проблемите на този етап за биоосветлението са интензитетът и обслужването. Количеството светлина, което се произвежда от бактериите в иновативните лампи, стига само за улични маркировки и декорации, а нуждата от храна за въпросните бактерии създава един сериозен допълнителен ангажимент за поддръжката на осветлението.”

Петков обаче е категоричен, че български проекти са напът да се впишат успешно на световния пазар.

„Сега се прави една разработка, която да замени всички консерванти в меса и колбаси, като луканки, салами и т. н., с бактерии, които са близкородствени до бактериите в киселото мляко. Приложена в месото тя успява да побеждава патогенни бактерии и премахва нуждата от слагане на нитрати и нитрити, които всички знаем, че са ужасно вредни“, информира създателят на Центъра за приложни изследвания и иновации към Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски".

Един от големите пробиви в полза на медицината от новите биотехнологии е в борбата със сърдечносъдовите заболявания.

„Друга разработка на наш студент е комбинацията на бактерия от туршия с антиоксиданта на червено вино. Това, което нашите деди отдавна са знаели, че чаша червено вино с туршия е полезно за здравето, този наш студент успя да съчетае в първия пробиотик за сърце. Бактерията сваля холестерола, а антиоксидантът сваля високото кръвно налягане. При съчетанието от двете се получи една синергия, която нито едно от двете вещества не може да постигне само, но заедно може би ще имаме първия биопробиотик, който е за приемане през  гастроинтестиналния тракт, но е за сърдечната система. Тестовете ни доказват, че холестеролът спада с над 16%, а любопитното е, че, колкото е по-висок холестеролът, толкова е по-голям ефектът“.

За да научите в детайли всички научни пробиви от биотехнологиите, гледайте видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още