IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жените - добре екипирани за бъдещето

SHЕleader@dIgital (17-18 септември 2020) събира в София жени лидери с решения за ролята на жените в епохата на автоматизация

16:30 | 15.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Жените - добре екипирани за бъдещето

Дигитализиращият се свят крие огромни възможности за женския талант и се нуждае от него. Все още обаче този свят остава „мъжка“ територия и жените срещат много препятствия и предразсъдъци, когато поемат по пътя на изграждане на кариери в него. Затова днешните бизнес лидери задават въпросите, които очертават  тенденциите на бъдещето:

•     Каква ще бъде ролята на жените във време на автоматизация?

•     Защо зелените икономики и изкуството дават големи перспективи за развитие и бизнес участие на жените?

•     Защо България е мястото, където се води този разговор?

SHEleader@digital 2020 дава отговор на тези и други важни въпроси. В диалог с жени лидери от Европа и България форумът ще покаже решенията и доказателствата, че жените ще имат ключова роля в бъдещата икономика. Във време на тотална трансформация на света заради дигиталната свързаност и същевременно големите  предизвикателства вследствие на COVID 19, лидерството е поставено пред нови задачи.

Именно днес са нужни спешни промени, защото хората, бизнесът, Европа, светът - всеки търси нови решения и е отворен за промяна. Това е исторически момент, който открива възможности пред експертизата, опита и лидерския талант на жените с визия за Новото време.

Решенията и перспективите този път ще се чуят от България, защото страната ни разполага с капацитета, специалистите и визията да е водещ фактор в разговора за ролята на жените в дигитално-свързаната икономика на бъдещето.

През септември София с основание става столица на този диалог. Защото има един показател, по който България е водеща в Европейския съюз. В нашата страна има най-много жени, ангажирани в сектора на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) - 28%, в сравнение с другите страни в Европа – средно 17%.

ИКТ ИКТ

Именно това мотивира организаторите на конференцията SHЕleader@dIgital 2020 за втора година да съберат жени с успешни кариери във високотехнологични компании да потърсят отговорите за бъдещето на жените професионалистки в ерата на автоматизацията.

Саша Безуханова, която е основател и председател на борда на Българския център на жените в технологиите (BCWT) очертава за Investor.bg една от тенденциите. 

„В момента и на политическо, и на корпоративно ниво се полагат огромни усилия да бъдат привлечени повече жени в дигиталната индустрия и мотивът за това не е свързан с правата на човека, той е икономически. В момента има недостиг на 500 000 инженери в Европа, които да посрещнат днешните нужди на икономиката. Най-близкият ресурс да бъде запълнена тази празнина са именно жените, които имат професионални квалификации, но по различни причини не упражняват професията си.“

Въпросите са зададени, а отговорите ще дадат хора, с чиито биографии показват, че решения има и успехът е възможен.

Патрон на конференцията е еврокомисар Мария Габриел. В София за форума, чийто партньор е и Министерството на труда и социалната политика, пристигат още - Киара Кораза, която е изпълнителен директор на авторитетната мрежа на жени в подкрепа на бизнеса и обществото Women’s Forum for the Economy and Society, Борина Андриеу - директор на едно от най-авторитетните архитектурни студиа в Франция и един от създателите на Station F - емблематичен  център на стартъп общността в Европа, Антони Райжеков - артист и преподавател в областта на експерименталните и дигитални медии, и Любомила Йорданова, основател на зеления стартъп PlanA.

В конференцията ще участват и жени на топ позиции в български и глобални високотехнологични компании. Така форумът събира бизнес лидери, политици, стартъп компании, артисти от креативната индустрия и зелени предприемачи, за да дадат своята визия за бъдещето.

Саша Безуханова, която създава и MOVE.BG преди 7 години, e убедена, че живеем във време на тотална трансформация, във време, в което се променят аксиомите на индустриалния свят и социално-икономическата програма на света. Тези промени обаче произвеждат и доста несигурност в системите. И в това Безуханова вижда специална роля на жените:

„Жените имат инстинкта в такъв тип комплексни ситуации да играят съществена роля, защото като ръководители те са традиционно по-емпатични по отношение на това как управляват екипите си, имат способността да създават баланс в един труден за очертаване път и генерално в бизнеса са по-малко рискови. Времето изисква нов тип лидерство и жените са добре екипирани да поемат такъв тип функции. С SHЕleader@dIgital ние показваме лицата и даваме някои от отговорите за успех в този трансформационен период.“

Конференцията ще се проведе в столичния клуб Music Jam, като ще бъдат спазени всички изисквания за безопасност, свързани с COVID-19. Можете да проследите дискусията и да участвате в нея на място – on-site, или пък да се включите online от всяка една точка на света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още