Jamba - българският стартъп за връзка между хората с увреждания и работодателите

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Jamba - българският стартъп за връзка между хората с увреждания и работодателите

от Елена Кирилова | 11.09.2017 16:21

Според официалната статистика в България има 800 хил. души с увреждания. 80% от тях са в трудоспособна възраст, но само 12 на сто работят. Виждайки тези данни, две млади дами решават, че могат да създадат решение на проблема с безработните хора със специални потребности.

Така през октомври 2016 г. се ражда идеята за Jamba – онлайн платформа, която осъществява връзката между хората с увреждания в България и техните бъдещи работодатели. Тя не е просто онлайн система, а нещо повече – идеята ѝ е да носи нова квалификация на онези, които се нуждаят от нея, имат нужда да натрупат стаж в дадена област и да изучат тънкостите на някой занаят.

„Предлагаме предварителен модул, който се казва Jamba Mixer”, посочва Ива Цолова, съосновател на Jamba, допълвайки, че чрез него се осъществява подготовката на кандидатите. Идеята е да се види какви са уменията и квалификациите на кандидата за работа, а след това те да бъдат доразвити, така че човекът да стане конкурентен на пазара на труда.

По думите на Йоана Колева, съосновател на Jamba, институциите в България подкрепят идеята и предстои сключването на партньорства с част от тях.

От екипа посочват, че се радват на голяма подкрепа и от страна на бизнеса, който е готов да протегне ръка на хората със специални потребности. Въпреки това и кандидатите, и самите организации все още имат някои притеснения.

„Работодателите най-вече се притесняват от „увреждането“ и не знаят как кандидатите ще се справят със задачата“, коментира Янка Трачук, лидер „Подбор на кадри“ в Jamba. От своя страна, хората с увреждания се страхуват как ще бъдат приети. Но ролята на българския стартъп е именно в битката с тези проблеми и преодоляването на бариерата, която се поставя между двете страни. Вижте повече в репортажа на UpDate.

Изминали издания на UpDate гледайте тук

Следете UpDate и във Facebook.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 

гледано: 3354   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

 

Рубрики
Kъм пълната версия