IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изтичането на данни в здравния сектор струва най-скъпо през 2020 г.

Средно един случай на изтичане на данни в сектора струва 7,13 млн. долара

17:28 | 23.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Wolfram Schroll/Bloomberg</em></p>

Снимка: Wolfram Schroll/Bloomberg

През последните години се наблюдава ръст в броя на случаите на изтичане на лични данни, което на свой ред води до немалки финансови щети за бизнеса. Ситуацията се влоши допълнително от коронавирусната пандемия, която принуди милиони хора да работят от вкъщи.

Според данни от доклада Cost of a Data Breach Report 2020 на Ponemon Institute, изготвен за IBM, здравната индустрия е най-силно засегната, като средно един случай на изтичане на данни в сектора струва 7,13 млн. долара. Това е с 84% над средната сума за света през 2020 г.

През последната година средните разходи за изтичания варират между 3,5 млн. и 4 млн. долара, посочва норвежкият финансов сайт AksjeBloggen.com, представил данните.  През 2020 г. сумата достига 3,86 млн. долара, което е с 1,5% по-малко на годишна основа. В същото време от данните става ясно, че на дадена организация са й необходими средно 280 дни, за да установи и спре изтичането на данни – с ден повече отпреди година. Въпреки това според изчисленията този брой варира в зависимост от индустрията. Така здравният сектор е и най-бавен, когато става въпрос за откриване на пробиви в сигурността с 329 дни.

На второ място по разходи от общо 17 изследвани сектора идва енергетиката със заплатени средно 6,39 млн. долара и необходими 254 дни.

Финансовата индустрия, фармацевтиката и технологиите следват със съответно 5,85 млн. долара, 5,06 млн. долара и 5,04 млн. долара.

Когато става въпрос за географски различия, САЩ убедително застават на първо място сред всички изследвани държави със среден разход за изтичане на данни от 8,64 млн. долара – 5,5-процентно увеличение на годишна база. Това е и ръст с цели 60% за последните седем години, като през 2013 г. сумата е била 5,4 млн. долара.

„Най-скъпата“ индустрия в страната по този показател през 2020 г. е финансовата, като компаниите и организациите са се нуждаели от 237 дни, за да установят пробив спрямо 245 дни през 2019 г.

Сред европейските държави първенец е Германия със средна сума от 4,45 млн. долара, което обаче е спад от 7% за година. На компаниите пък им са били нужни 160 дни за откриване на пробойна.

Основна причина за изтичанията на данни (52%) са зловредни кибератаки. Човешка грешка и системен бъг пък са със съответен дял от 23% и 25%.

Според данни на DataBreaches.net петте най-големи случая на изтичания на данни през 2020 г. са разкрили общо 406,6 млн. отделни досиета. През януари 250 млн. досиета на потребители на Microsoft бяха публикувани онлайн – най-мащабният инцидент за годината.

През май пък 115 млн. файла за потребители на мобилни услуги в Пакистан изтекоха в мрежата. Същия месец друг пробив в сигурността с неизвестен източник разкри данни за 22 млн. души, включително техни телефонни номера, адреси и профили в социалните мрежи.

Темата за навлизането на технологичните гиганти в здравния сектор и използването на изкуствения интелект в него ще бъде засегната и по време на специалното онлайн събитие Tech Of Tomorrow на Investor Media Group на 7 октомври.  Подробности вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още