IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпълнителният директор на TikTok се оттегля

Американецът Кевин Майер беше на поста само три месеца

09:43 | 27.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на TikTok Кевин Майер заяви, че ще напусне компанията само три месеца, след като зае поста си. Това се случва в момент, в който фирмата е под все по-голям натиск от страна на Белия дом заради връзките ѝ с Китай, пише Wall Street Journal.

В писмо до служителите Майер посочва, че политическата среда „драстично се е променила“ през последнте седмици, а ролята на главен изпълнителен директор ще изглежда съвсем различно след очакваната продажба на американския бизнес на TikTok.

Дългогодишният медиен директор, който през май напусна Walt Disney, за да отиде в TikTok, обяви, че е взел решението да се оттегли след „значителна преценка какво ще изисква корпоративната структура“ след събитие от такъв мащаб.

Ванеса Папас, която в момента е генерален мениджър на американския бизнес на приложението, ще служи на временен ръководител на TikTok в негово отсъствие, посочва още Майер в текста си. Financial Times първи писа за намерението му да напусне.

Говорител на TikTok заяви: „Ние оценяваме, че политическата динамика в последните няколко месеца значително промени обхвата, който би имал ролята на Кевин занапред, и напълно уважаваме неговото решение. Благодарим му за времето в компанията и му пожелаваме успех“.

Междувременно TikTok продължава преговорите си с редица американски компании за потенциалното придобиване на бизнеса ѝ в САЩ и още три страни. Сред кандидатите за покупката са Microsoft, Twitter и група, водена от Oracle. Последната дори получи публична подкрепа от президента Доналд Тръмп.

Американският държавен глава продължава да оказва все по-голям натиск върху компанията майка на TikTok – ByteDance, твърдейки, че тя работи в тясно сътрудничество с Пекин и предава данни за американските потребители на властите там. Ето защо той даде срок до 15 септември бизнесът на TikTok в САЩ да бъде придобит от американска компания, в противен случай ще забрани правенето на бизнес с TikTok.

От своя страна, ByteDance се опитва максимално да се дистанцира от Пекин, за да покаже на света, че няма подобни връзки с Китайската комунистическа партия. Назначаването на Кевин Майер имаше точно такава цел – американец да поеме бизнеса, за който се твърди, че е под силния контрол на Китай.

Въпреки това ходът не успя да постигне желаните резултати, а самият Майер издържа на поста едва три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още