IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южнокорейски бизнес лидери искат помилване на ръководителя на Samsung

Според тях е важно той да бъде на свобода, за да помогне на страната да запази позицията си на пазара на чипове

15:11 | 02.06.21 г.
<p>
	Лидерът на Samsung Лий Дзие-юн.&nbsp;<em>Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Лидерът на Samsung Лий Дзие-юн. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Лидерите на най-големите южнокорейски конгломерати призоваха президента на страната Мун Дже-Ин да помилва  заместник-председателя на Samsung Electronics Лий Дзие-юн, за да може страната да запази позициите си в индустрията за чипове, предава Ройтерс.

Призивът беше отправен по време на обяд на Мун и шефовете на четири от големите бизнес империи в страната – Samsung, Hyundai, LG и SK. Срещата цели да засили икономическото сътрудничество, след като Мун и американският президент Джо Байдън постигнаха съгласие да укрепят световната верига на доставките за високотехнологичното производство.

Лий, 52-годишният наследник на най-големия производител на чипове за памет в света и втория по големина поддоставчик на чипове, е осъден на 30 месеца затвор, след като беше признат за виновен за даване на подкуп, присвояване и други престъпления.

Председателят на SK Group Чей Тай-уон е помолил Муун да разгледа петиция за освобождаването на Лий, която беше внесена през април съвместно от пет бизнес лобита, включително от Корейската търговско-промишлена палата, оглавявана от Чей, твърди говорителка на президента.

Мун е заявил, че „разбира“ трудностите пред компаниите, допълва говорителката. Той не е дал повече подробност, но изглежда по-отворен за идеята, след като на пресконференция през март сподели, че ще вземе предвид общественото мнение, преди да вземе решение.

Преди да встъпи в длъжност през 2017 г., държавният глава обеща да не прощава тежки икономически престъпления като даването на подкупи и присвояване.

Експерти по право смятат, че Лий има право на условно освобождаване, тъй като е излежал повече от половината от 30-месечната си присъда. Южнокорейският закон позволява той да бъде пуснат условно след изтърпяване на една трета от присъдата, ако задържаният демонстрира добро поведение.

Бизнес лидерите подчертават нуждата Лий да бъде активен по отношение на бизнеса си, за да може Южна Корея да запази позицията си в индустрията на чипове предвид глобалния недостиг на полупроводници.

„Полупроводниците изискват мащабни инвестиционни решения и лидерите могат да вземат такива решения бързо“, коментира Кинам Ким, заместник-председател и главен изпълнителен директор на бизнеса на Samsung с устойства.

Байдън призова за по-големи южнокорейски инвестиции, а по време на визита на Мун във Вашингтон Samsung потвърди плана си за насочване на 17 млрд. долара към нов завод за чипове в Съединените щати.

Лий е в необичайна позиция. Той ръководи и трите подразделения на Samsung – за чипове, смартфони и домашна техника, твърди професорът от Университета Ханянг в Сеул Пак Дже-гун. Според него без лидера на компанията трудно се вземат големи бизнес решения.

Но активистката група Народна солидарност за демокрацията на участието, която се противопоставя на помилването на бизнес лидери, публикува изявление, в което посочва, че освобождаването на Лий ще „е злоупотреба с правната система и ще оправдае корпоративни престъпления“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още