IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel е кандидатствала за лиценз, с който да продава продукти на Huawei

Компанията не е спряла доставките си към китайския гигант и през второто тримесечие

11:47 | 01.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Intel е кандидатствала за получаването на лиценз за продажбата на нейни продукти на Huawei Technologies след поставянето на китайския технологичен гигант в черния търговски списък на САЩ, пише CNBC.

По-рано тази година Huawei попадна в списъка, който ограничава американски фирми да продават части на Huawei. Китайската фирма разчита на компоненти от няколко американски компании за продуктите си - от лаптопи до смартфони.

Администрацията на президента Доналд Тръмп по-късно обяви, че американските фирми могат да продават на Huawei, при условие, че това няма да представлява риск за националната сигурност.

Главният изпълнителен директор на Intel Боб Суон заяви, че компанията му е продавала някои продукти на Huawei през второто тримесечие, след като е станало ясно кои продукти попадат в обхвата на закона.

Съгласно последните изисквания, компаниите трябва да кандидатстват за получаването на лиценз да продават на Huawei, а Intel вече го е сторила.

Запитан за кои продукти Intel е поискала разрешение, Суон коментира, че става дума предимно за компютърни чипове, които по думите му едва ли представляват риск за националната сигурност, ако бъдат продавани на Huawei.

Рестрикциите към Huawei засегнаха компанията в известен аспект. През юни тя заяви, че се отказва от плановете си за пускане на лаптоп в резултат от поставянето ѝ в черния списък.

Въпреки това Huawei се справя добре в момента на криза. Тя отчете над 23% ръст на приходите на годишна база за първите шест месеца на 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още