IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск разкри план за космическия кораб на SpaceX, който ще лети до Марс

Милиардерът изтъкна своето желание да направи космическите полети достатъчно достъпни като тези със самолет

10:30 | 29.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основателят и ръководител на Tesla и SpaceX Илон Мъск изненада феновете на космическите технологии като разкри план за следващото поколение"Космически кораб" (Starship), което ще се използва за евентуално отвеждане на хората до Марс, съобщава Bloomberg. 

Целта е да се направят „космическите пътувания като самолетните пътувания“, посочва Мъск по време на технологична презентация в базата на SpaceX в Бока Чика край Браунсвил, Тексас.

Понастоящем компанията използва двустепенната ракета-носител Falcon 9 и по-мощните Falcon Heavy за клиенти, включващи НАСА, търговски спътникови оператори и американската армия. НАСА е сключила договор с Boeing Corp. и SpaceX за транспортиране на американски астронавти до Международната космическа станция (МКС) чрез Програмата за търговски екипажи.

По време на брифинг с журналисти Мъск отговори на един туит на администратора на НАСА Джим Бриденстийн, който казва, че „Програмата изостава с години от графика“.

„От гледна точка на ресурсите на SpaceX, ние сме се съсредоточили върху Falcon и Dragon“, заяви Мъск.

SpaceX се оценява на 34 млрд. долара, според анализ на EquityZen. Мъск основава компанията Hawthorne, Калифорния, базирана през 2002 г. Въпреки че е по-широко известен като главен изпълнителен директор на производителя на електрически автомобили Tesla Inc., космическите пътувания отдавна са негова страст.

SpaceX изгражда космически апарати както в Бока Чика, така и в нос Канаверал, Флорида. Според Мъск екипите на SpaceX се състезават помежду си и първата пилотирана мисия може би ще стартира от Бока Чика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още