IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM надмина очакванията на инвеститорите, но приходите ѝ спадат отново

Преобръщането на бизнеса на компанията се оказа много по-голямо предизвикателство от очакваното

13:37 | 23.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

International Business Machines (IBM) обяви, че приходите ѝ за четвъртото тримесечие са спаднали с 3,5 на сто, но подсказа, че по-бързо развиващите се бизнеси ще ѝ помогнат да увеличи печалбата си, а това успя да тласне цената на акциите ѝ нагоре, пише Wall Street Journal.

Книжата на IBM повишиха стойността си с над 6% по време на следборсовата търговия, отчасти благодарение и на прогнозата на компанията за 2019 г. Тя очаква коригирана печалба от 13,90 долара на акция, в сравнение с 13,81 долара на акция за предходната година. IBM не е обявила прогноза за приходите си.

Главният изпълнителен директор Джини Ромети се бори да преобърне бизнеса на компанията, откакто зае поста си през 2012 г. Само преди година IBM триумфално се завърна към растежа след близо шест години спад на приходите.

Компанията каза, че дългоочакваното преобръщане се задава и свързано с бързо растящите ѝ бизнеси. За няколко тримесечия растежът беше налице. Но IBM отчете спад на приходите в две поредни тримесечия – последните две за 2018 г.

IBM е изправена пред трудно сравнение с миналогодишните резултати, тъй като тогава се възползва от скорошното обявяване на новата ѝ мейнфрейм система. Този бизнес се срина с 44% през четвъртото тримесечие, след като година по-рано отбеляза 71% ръст, посочва главният финансов директор Джеймс Кавано в интервю. Този бизнес имаше ключова роля за връщането на IBM към растежа преди година.

Т.нар. стратегически императиви на IBM – сбор от бизнеси, включващ облачните решения и анализа на данни, са оръжието на Ромети, докато тя променя компанията по начин, по който да се конкурира по-активно с Amazon.com, Microsoft и Google в облака. По думите на Кавано тези бизнеси са отбелязали 5% растеж на приходите до 11,5 млрд. долара.

Преди три години IBM заяви, че очаква стратегическите императиви, които по времето носеха само 25% от приходите ѝ, да генерират 40 млрд. долара приходи през 2018 г.

За годината IBM отчете 39,8 млрд. долара приходи от този бизнес, или с 9% ръст на годишна база. Кавано твърди, че тези бизнеси са „50% от нашето цялостно портфолио“.

През октомври IBM обяви, че придобива Red Hat за 33 млрд. долара, което ще засили нейния бизнес с облачни услуги. Тя разчита на тази сделка, която е най-голямата ѝ до момента, да насърчи продажбите на т.нар. хибридни услуги.

Кавано коментира, че IBM все още очаква сделката с Red Hat да бъде финализирана през втората половина на тази година.

Приходите на компанията за четвъртото тримесечие достигнаха 21,76 млрд. долара, в сравнение с 22,54 млрд. долара година по-рано.

IBM генерира 1,95 млрд. долара печалба, спрямо 1,05 млрд. нетна загуба година по-рано.

Коригираната печалба, която не включва някои разходи, свързани с придобивания, и други елементи, е достигнала 4,87 долара на акция.

Анализатори, анкетирани от Refinitiv, очакваха 21,7 млрд. долара приходи и 4,82 долара на акция коригирана печалба.

Вижте още технологични новини във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още