IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската iSpace ще пренесе роувъра на ОАЕ до Луната

240-килограмовият спускателен апарат на iSpace ще бъде изведен в Космоса от ракетата носител на SpaceX Falcon 9

11:26 | 14.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: iSpace</em></p>

Снимка: iSpace

Японският стартъп iSpace планира да транспортира роувъра на Обединените арабски емирства (ОАЕ) до Луната през следващата година, докато глобалната надпревара за ресурсите на спътника продължава да нараства, пише Nikkei Asia Review.

Роувърът, който се разработва от Космическия център „Мохамед бин Рашид“ (MBRSC) ще бъде отведен до Луната на борда на апарата на iSpace. Мисията цели провеждане на набор от научни изследвания.

Инициативата е част от продължаващото сътрудничество между Япония и ОАЕ в космическите полети. През юли сондата на ОАЕ, която достигна Марс, беше изстреляна с ракетата носител H-IIA на Mitsubishi Heavy Industries. През 2018 г. Mitsubishi изведе в околоземна орбита и сателита KhalifaSat. 

240-килограмовият спускателен апарат на iSpace е висок 2,3 метра и широк 2,6 метра. Той ще бъде изведен в Космоса от ракетата носител Falcon 9 на американската компания SpaceX. След като апаратът на iSpace достигне околоземна орбита, той ще се насочи към Луната, като при достигане на крайната дестинация е планирано да се приземи на повърхността ѝ и да разтовари роувъра.

Машината на iSpace ще се захранва с помощта на соларни панели, което ще ѝ позволи да комуникира със Земята. Апаратът ще бъде оборудван и с твърдотелна батерия, произведена от NGK Spark Plug, която възнамерява да изследва работата на батерията при нулева гравитация на Луната.

„За нас е чест, че MBRSC се довериха на iSpace за транспортирането. Нашата компания ще изиграе важна роля в този исторически момент за ОАЕ. Светът ще наблюдава как нашият търговски апарат пренася роувъра „Рашид“ до Луната. Имаме удоволствието да разширим сътрудничеството между ОАЕ и Япония при космическите изследвания, както и да стимулираме допълнително сътрудничества за изследванията на Луната между публичния и частния сектор по света“, казва Такеши Хакамада, основател и главен изпълнителен директор на японската компания.

Основаната през 2010 г. iSpace се стреми да предлага транспортни услуги до Луната и да помогне за разработването на лунните ресурси. Компанията планира да бъде сред първите частни компании, достигнали естествения земен спътник.

Японският концерн набра 130 милиона долара от частния сектор, за да финансира своите лунни мисии през 2022 г. и 2023 г.

За мисията през следващата година iSpace ще проектира спускателен апарат, който ще бъде направен с компоненти от производители като ArianeGroup. Германската компания ще осигури основната задвижваща система. Апаратът ще бъде сглобен в Германия и доставен до Кейп Канаверал, Флорида, за изстрелването.

Надпреварата за завладяване на Луната се разгорещява

През 2019 г. Китай приземи своя апарат Chang'e 4 от другата страна на Луната. Миналата година Chang'e 5 успя да върне пробата от спътника.

Търговските мисии в САЩ са насрочени за тази година като част от програмата на НАСА за търговски услуги за пренос на лунен товар, насочена към търговско проучване и разработване на ресурси.

Подкрепената от правителството Агенция за космически изследвания на Япония възнамерява да демонстрира своята технология за прецизно кацане, като изстреля своя  Smart Lander догодина, който също ще изследва Луната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още