IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei отвръща на удара със закриването на работни места в САЩ

Съкращенията се очаква да засегнат служители във Futurewei Technologies Inc., където работят 850 човека

13:40 | 14.07.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайският телекомуникационен гигант Huawei планира да съкрати работни места в свое американско дъщерно дружество на фона на продължаващите проблеми на компанията с американските власти. Това съобщава в. Wall Street Journal, позовавайки се на свои анонимни източници.

Съкращенията се очаква да засегнат служители във Futurewei Technologies Inc. – дъщерно дружество за изследователска и развойна дейност, където работят 850 човека в щати, сред които Тексас, Калифорния и Вашингтон. Някои от работниците вече са били уведомени за отстраняването си, като допълнителни съкращения на персонала може да бъдат обявени скоро, съобщава Bloomberg.

Според един от източниците стотици хора може да загубят работата си, но не посочва точна бройка. Според друг запознат на китайските служители на Huawei им е било предложено да се върнат в родината си и да продължат работа за компанията.

От Huawei са отказали коментар за Wall Street Journal.

Решението на американския президент Доналд Тръмп през май да включи китайския гигант в черен списък, ограничаващ дейността на американски компании с него, се превърна във водеща тема за глобалната индустрия, тъй като това застрашава веригите за доставки и въвеждането на петото поколение телекомуникационно технологии.

Администрацията на Доналд Тръмп също така оказва натиск и върху американските съюзници за въвеждане на забрана за употребата на техника на Huawei в 5G сектора с довода, че по този начин Пекин може да шпионира други държави.

Основателят на компанията Жън Джънфей дори направи прогноза, че американските санкции ще намалят приходите й с 30 млрд. долара през идните две години.

В отделно решение по-рано през юни от Huawei спряха вноса на си в САЩ на соларни инвертори, съобщиха тогава от Roth Capital Partners. Мярката дойде няколко месеца, след като американските законодатели предложиха да се въведе забрана Huawei да прави подобни доставки в САЩ, като отново доводът бе опасения за шпионаж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 4 години
Инвестор, благодаря ти за изключителното внимание. Близо 70 мнения по моят пост, чувствам се поласкан!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 64
Стоян Петров
преди 4 години
Наистина целия китайски народ има работа основно благодарение на американските пари и технологии. В случая определението китайски е без значение, защото на негово място може да е всеки един народ на който му се работи. Да почакаме да видим, дали пък индийците няма да се позабързат малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 8
0pk
преди 4 години
Те ако добавяха по 200к раб. места, без да изваждат такива - щеше да има работа за целия китайски народ и даже глад за кадри ще се наблюдава :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 44 rate down comment 5
dakl
преди 4 години
Природен закон: на всяко действие , съответното противодействие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 43
Стоян Петров
преди 4 години
Даже е смъртоносен, ако питаш кремълската пас.мина тро.лове, а това че според някой Хуавей ще изгуби 30 000 000 000 $ пу.ча въшка ги ухапала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 43
meto76
преди 4 години
Голям удар ще да е :) съкращават част от персонал в дружество, в което работят 850 човека, докато американската икономика добавя по над 200 000 работни места месечно в продължение на няколко години вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още