IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei очаква нови санкции от САЩ през февруари

Китайският телеком се презапасява с вносни компоненти за своя основен телекомуникационен бизнес, за да убие ефекта от евентуалните нови забрани на Вашингтон

17:41 | 22.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайският телеком Huawei Technologies, който според Вашингтон представлява глобална заплаха за сигурността, е започнал усилено презапасяване с чуждестранни компоненти за една година за своя основен телекомуникационен бизнес заради опасенията от нови американски санкции, които могат да бъдат въведени още в рамките на следващия месец. За това информира Nikkei Asia Review, позовавайки се на редица източници, запознати с темата.

Новите мерки на САЩ, от които Huawei и нейните доставчици се страхуват, биха могли да доведат до забрана за внасяне и търговия с оборудване на китайския телеком в пределите на американската икономика и подчертават как битката между Пекин и Вашингтон за глобално технологично надмощие продължава въпреки подписаното частично търговско споразумение. 

Най-големият производител на телекомуникационно оборудване, който разполага с бюджет за глобални доставки в размер на 70 млрд. долара, дава приоритет на запасите за своите стратегически 4G и 5G рутери, суичове и базови станции пред своите операции, свързани с мобилни устройства.

Вашингтон се фокусира върху бизнеса с 5G оборудване на Huawei, в който вижда голяма заплаха за сигурността, тъй като се опасява, че широко използваните базови станции биха могли да бъдат хакнати от китайски хакери чрез така наречените „задни вратички“, като по този начин се компрометират цели телекомуникационни мрежи. Huawei многократно отрече, че представлява риск за сигурността.

Според един от източниците за Huawei е по-лесно да трупа запази, свързани с телекомуникационното оборудване, тъй като то не изисква толкова много внесени компоненти, колкото за смартфоните.

Бизнесът с мобилни устройства на Huawei, който е втори по големина в света по отношение на доставките, представлява половината от глобалните приходи на компанията в размер на 850 млрд. юана (124 млрд. долара) за 2019 г., като продажбите отвъд граница бяха засегнати от забраната на Вашингтон, влязла в сила през май, за използването на мобилните услуги на Google на продуктите на китайския телеком, в това число и Google Play, което дава достъп на потребителите до широк набор от мобилни приложения, базирани на Android, както и Google Maps и Gmail.

Въпреки че за момента няма подробности относно обхвата или сроковете на затягането на санкциите, според два източника, близки до Huawei, китайската компания предвижда това да се случи през февруари.

Една от причините за прогнозата на Huawei е свързана с факта, че главният финансов директор на дружеството и дъщеря на неговия основател Мън Ванчжоу е изправена пред канадски съд за изслушване, с което ще се реши дали тя да бъде екстрадирана в САЩ, където тя е обвинена в измама и нарушение на санкциите срещу Иран.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви още през 2018 г., че може да се намеси в този казус, ако това засяга националната сигурност или би помогнало за сключване на сделка с Пекин.

Наскоро Тръмп заяви, че възнамерява в близко бъдеще да посети китайския президент Си Дзинпин в Пекин, за да стартират преговорите от втора фаза на споразумението.

Рен Жънфей, основател и изпълнителен директор на Huawei, заяви във вторник (21 януари) по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, че ногата компания е подготвена за всякакво затягане на санкциите от страна на Вашингтон и тяхното въздействие ще бъде ограничено.

От Huawei отказаха да коментират тази ситуация.

Всяко една нова забрана или санкция от САЩ срещу китайския телеком би ескалирал наново напрежението между двете най-големи икономики в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още