IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Постиженията на Wall Street преди рекорда на Apple

През последните два века и с изключение на кратки момент във времето най-голямата компания в света почти винаги е била базирана в САЩ

14:49 | 04.08.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Голямата тема на пазарите тези дни беше Apple, която премина прага от 1 трлн. долара по пазарна капитализация.

Това е невероятна сума в какъвто и да е контекст – но 12-те нули са особено забележителни, когато се замислите, че Apple бе на 90 дни от обявяването на фалит през 1997 г., коментира VisualCapitalist.

Днешната графика показва този крайъгълен камък, както и много други преди него, през 200-годишната история на пазарите в САЩ.

Постижения при пазарната капитализация

През последните два века и с изключение на кратки момент във времето, като японският фондов балон през 1989 г., най-голямата компания в света почти винаги е била базирана в САЩ.

Кои обаче са основните постижения в САЩ през оценката на Apple за 1 трлн. долара, постигнаха на 2 август?

Bank of North America (1781)
Първата компания, ударила пазарна капитализация от 1 млн. долара. Това е и първото първично публично предлагане в САЩ.

Bank of the United States (1791)
Първата компания с пазарна капитализация от 10 млн. долара просъществува 20 години и се управлява от Александър Хамилтън.

New York Central Railroad (1878)
Първата компания, постигнала оценка от 100 млн. долара, е важна железопътна линия, свързваща Ню Йорк, Чикаго, Бостън и Сейнт Луис.

AT&T (1924)
Първата компания постигнала 1 млрд. долара пазарна капитализация – това е доста преди отделянето на дружествата Baby Bells от AT&T през 1982 г.

General Motors (1955)
Първото дружество с оценка за 10 млрд. долара. 50-те години са златните години на растеж за американските автомобилни компании като GM и Ford, което се случва много преди масовото навлизане на чужди компании като Toyota на местния автомобилен пазар.

General Electric (1995)
Първата компания, получила пазарна капитализация от 100 млрд. долара, успя да си запази тази си оценка в продължение на 23 години.

Другата компания за 1 трлн. долара

Интересното е, че Apple не е първата компания на глобално ниво, ударила пазарна оценка за 1 трлн. долара.

Постижението е отбелязано за кратък период от PetroChina през 2007 г. след успешен дебют на борсата в Шанхай през същата година.

Цената на акциите се утроява същия ден, в който преминава прага, но след това компанията в крайна сметка губи от оценката си над 800 млрд. долара, след като цените на петрола се сринаха и финансовата криза настъпи.

 

Други графики вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Hahoto
преди 5 години
Това е то, инфлацията не прощава ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още