IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google заплашва служителите си с уволнение, ако не се ваксинират

Компанията очаква всичките ѝ работници да обявят ваксинационния си статус до началото на декември

15:16 | 15.12.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Google е казала на служителите си, че ще загубят заплащане и евентуално ще бъдат уволнени, ако не се съобразят с политиката за ваксинация на компанията, сочат вътрешни документи, разгледани от CNBC.

Текстът, разпространен от ръководителите, посочва, че служителите имат срок до 3 декември да докажат ваксинационния си статус и да качат документ с доказателство или да приложат медицинско или религиозно изключение. Компанията твърди, че след тази дата ще започне да се свързва с онези, които не са обявили статуса си или не са се ваксинирали, както и с онези, които са поискали да бъдат изключени от правилото, но компанията е сметнала, че нямат реални основания за това.

Документът посочва, че служителите, които не са съобразили с правилата за ваксинация до 18 януари, ще бъдат поставени в „платен административен отпуск“ за 30 дни. След това компанията ще ги пусне в „неплатен личен отпуск“ до шест месеца, последвано от прекратяване на договора.

Говорител на Google не е отговорил на изискването за коментар.

Въпреки че голяма част от технологичната индустрия продължава да отлага плановете си за връщане в офиса, а и големите, и малките компании се подготвят за по-гъвкаво бъдеще, Google изисква работната ѝ сила потенциално да се върне във физическите офиси за поне три дни седмично в някакъв момент следващата година. Тя показва, че не е особено търпелива към онези, които отказват да си поставят от ваксините, които са налични вече от месеци.

Администрацията на Джо Байдън нареди на американските компании със 100 или повече служители да се уверят, че служителите им са напълно ваксинирани или редовно тествани за Covid-19 до 18 януари. Федералният съд обаче спря усилията на администрацията.

И все пак Google е призовала своите над 150 хил. служители да качат в системи ѝ информация дали са ваксинирани, дали планират да посещават офисите или не, а компанията подсказва, че все пак планира да последва заповедта на Байдън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
irish
преди 2 години
Накрая Ше клекнат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
Ползвам Бинг за търсачка. Не е по-добра от Гугъл, но съм инат и не ща да ги ползвам. Мога спокойно да спра да ползвам всичките им продукти и услуги , а ако МС решат да правят същото имат алтернативи :).Следя с интерес развитието на казуса. Не е нормално финансово-мотивиран дядка да казва на цяла нация какво да прави и въпреки че съсдът го спира "тия" да мъчат служителите си. Интересно ми е на какво основание ще ги съкратят, дали няма да има "изключения" за ценни кадри например... Ако мен ме напълнат да се бода не е проблем да напусна и без това заплатата ми не е на пазарно ниво :)).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
++1000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
АнтиФъшкист
преди 2 години
Тия ни бяа ли "свубоднити" ? На наркуманцити саму факсини им тряат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
А за потребителите и акционерите казаха ли нещо? :))Който няма ваксина няма право да ползва услугите на Google и да си купува техните акции - защо не?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още