IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google загуби антимополното дело и дължи 2,4 млрд. евро глоба на ЕК

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред следващата инстанция - Съдът на ЕС

13:16 | 10.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Компанията - майка на Google, Alphabet, е злоупотребила със своето доминиращо положение в 13 държави от Европейското икономическо пространство, потвърди Общият съд на ЕС. Решението, публикувано на сайта на институцията, е във връзка с предявеното от Европейската комисия (ЕК) твърдение за нарушение при публикуване на резултати от търсене. Заради него компанията е глобена с 2,42 млрд. евро.

През 2017 година от Брюксел обвиниха Alphabet и Google, че при търсене с търсачката много по-видимо се позиционират резултати за техни услуги и стоки. Двете компании обжалваха това решение пред Общия съд на ЕС.

С днешното (10 ноември) си решение съдът потвърждава повечето обвинения, отправени от ЕК, както и размера на наложената глоба. Съдът обаче отхвърли част от обвиненията на ЕК - особено в частта за общото търсене. В решението е записано, че има явно нарушение на конкуренцията при действията на технологичния гигант и то е било извършено умишлено, а не случайно. Затова и имуществената санкция е потвърдена.

Това решение обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Съда на ЕС. На този етап двете страни не са коментирали публично отсъждането и какви стъпки ще предприемат.

Това не е първото дело, което ЕК води срещу технологичен гигант, но не винаги съдебните битки са успешни - през лятото на 2020 година Apple спечели ключово дело, по което Брюксел искаше компанията да възстанови 13 млрд. евро на ирландското правителство. Дъблин настояваше, че е отпуснал на компанията данъчни облекчения, а в ЕК видяха в този ход неправомерна държавна помощ, припомня CNBC.

В крайна сметка решението на Общия съд на ЕС постанови, че ЕК не може да докаже искането си.Това дело е придвижено към Съда на ЕС, след като комисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер реши да обжалва решението на по-долната инстанция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още