IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google съкращава разходите си за маркетинг наполовина

Компанията ще спре да наема нови служители заради кризата

13:31 | 24.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Google свива маркетинг бюжета си за второто полугодие наполовина, сочат вътрешни документи, разгледани от CNBC.

В имейл за съкращенията се посочват бюджетното свиване и спирането на процеса по наемане на хора на пълно и непълно работно време.

„Има бюджетни съкращения и замразяване на наеманията в маркетинга и в Google”, гласи съобщение от глобален директор, изпратено до служителите. „Ние, заедно с останалата част от маркетинга, бяхме помолени да свием бюджета си за второто полугодие наполовина“.

Говорител на компанията потвърди, че в някои области бюджетите са намалени с по 50%, но допълни, че други могат да не бъдат.

“Както обявихме миналата седмица, преоценяваме инвестиционните си планове за останалата част от 2020 г. и ще се фокусираме върху определен брой важни маркетингови усилия“, коментира говорител на компанията. „Продължаваме да имаме добър маркетингов бюджет, особено в дигиталната област, в много части на бизнеса“.

Цената на акциите на Google се понижи с близо 2% по време на следборсовата търговия заради новините.

Драстичният ход стана ясен само седмица, след като главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай заяви, че Google ще се откаже от някои от инвестициите си за тази година заради кризата с Covid-19, като започне с наемането на нови служители. Въпреки това Пичай тогава заяви, че ще има промени в маркетинга за „несъществени“ части от бизнеса и „значително забавяне“ в наемането на кадри. Той не спомена подобни драстични бюджетни съкращения и замразяване на привличането на таланти.

„Отвъд наемането, ние ще продължим да инвестираме, но ще променим фокуса и темпа на нашите инвестиции в области като центрове за данни и машини, както и несъществените маркетингови начинания и пътувания“, посочи Пичай в имейл до служителите, изпратен миналата седмица.

Новините също така идват в момент, в който компанията се сблъсква с икономически предизвикателства, свързани с пандемията, която засяга световната икономика. Миналата седмица CNBC установи, че Google е започнала да изтегля обученията на много от служителите си.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още