IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google се споразумя с американските картелни власти

С извънсъдебното споразумение сега и двете страни биха могли да избегнат поражение

10:49 | 18.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В САЩ Google има приблизителен пазарен дял от 67% при търсенето онлайн.<em> Снимка: Getty Image News</em></p>

В САЩ Google има приблизителен пазарен дял от 67% при търсенето онлайн. Снимка: Getty Image News

Правителството на САЩ няма да подаде съдебен иск за нарушаване на конкуренцията срещу местния онлайн концерн Google. След няколко доброволни отстъпки на компанията продължаващото над две години разследване може да бъде преустановено най-късно тази седмица пише Wall Street Journal. Най-голямата критика на конкурентите – че Google ги ощетява при резултатите от търсенето в полза на собствените си услуги, вече е отстранена, пише и New York Times.

Една от отстъпките е, че Google ще разчита по-малко на оценки на ресторанти, ревюта и пътни истории от други уеб сайтове, както и ще улесни обмена на рекламни кампании на други търсачки, съобщават сайтът Politico и New York Times. В допълнение групата няма да забранява на сайтове, които предлагат търсене в собствените си страници, използването на конкурентни продукти.

Неотдавна според съобщенията в медиите и изпълнителният директор на Google Лари Пейдж се включи лично в преговорите с американските пазители на конкуренцията. Според по-ранна информация ръководителят на Федералната търговска комисия FTC Джон Лейбовиц наистина е заплашил Google с дело и е поискал отстъпки. Освен това агенцията нае Бет Уилкинсън – блестящ адвокат, която е била помолена да подготви евентуално дело.

Като част от споразумението с Федералната търговска комисия Google трябва да промени обработката на патенти, които принадлежат към базата на техническите стандарти. При проверката става дума за твърдение, че Google удържа пред своите конкуренти лицензирането на тези патенти от арсенала на придобития производител на телефони Motorola и ги призовава пред Темида.

Срещу Google се надига все по-силно недоволство. В последно време обаче и в агенцията се появяват значителни опасения по отношение на перспективите за успех на подобно начинание. С извънсъдебното споразумение сега и двете страни биха могли да избегнат поражение. В САЩ Google има приблизителен пазарен дял от 67% и с това - господстващо положение в бизнеса с търсенето. Съдебен иск срещу Google ще бъде най-големият случай на проучване на конкуренция в IT индустрията, от действията на американското правителство срещу Microsoft през деветдесетте години насам.

Ако FTC все пак реши да не подава съдебен иск, то темата с картелите няма да бъде забравена за Google. Защото и Европейската комисия е взела концерна под лупа. В Европа от 2010 г. насам има дело срещу търсачката заради оплаквания на определени конкуренти.

Тук също Google вече се опита да повлияе на процеса в своя полза. През лятото е имало среща между председателя на Google Ерик Шмид и комисаря за конкуренцията Алмуния по повод предложено от компанията споразумение. В Европа Google е заплашена от солидна глоба. Властите в Брюксел могат да наложат глоба в размер на до 10% от глобалните годишни приходи на дадена компания. В случая с Google това би се равнявало на сума в размер на 4 млрд. долара. 

Тук пазарният дял на компанията е по-висок от този в САЩ (67%), а в Германия цели 95% от всички търсения се осъществяват с Google.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още