IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google продължава работа над „знаещата” търсачка

Компанията ще интегрира базата от научни данни Knowledge Graph с търсачката си

15:44 | 10.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Илюстрация: Google</em></p>

Илюстрация: Google

С допълнителни оптимизации Google се стреми да намери търсачката на бъдещето. Тя трябва да бъде в състояние да разбере по-добре какво се има предвид с всеки въпрос, с цел да даде правилен отговор – подобно на бордовия компютър на космическия кораб Enterprise.

В постинг в корпоративния блог Амит Сингал, старши вицепрезидент и отговорник за подразделението за търсене в Google, описва по-нататъшните стъпки към тази крайна цел.

През май Google представи базата от научни данни Knowledge Graph, която съдържа над 500 милиона записи за хора, места и неща, допълнени с 3,5 млрд. атрибути и връзки между тях. С тези данни скоро ще бъде разширено търсенето в англоезични страни извън Съединените щати.

Това означава например, че при търсенето на "Chiefs" в САЩ, най-напред в списъка с резултати ще се появи отбора по американски футбол Kansas City Chiefs, докато австралийците ще видят като първи резултат отбор по ръгби от Нова Зеландия.

Knowledge Graph може да създава и списъци, за да отговори например на въпроса „Кои са най-добрите екшъни след 2000 г.?“ или „Какво трябва да види всеки турист в Париж?“. Произхождащите от базата данни резултати се показват в дясно от традиционните резултати. Ако бъдат избрани, представянето им става в хоризонтална лента с визуални елементи, като по-този начин на таблети и смартфони се постига по-лесна навигация.

Друга новост е, че приложението ще бъде достъпно и за устройствата на Apple iPhone и iPad, работещи с версия 4.2 и нагоре на операционната система iOS.

Според Сингал обаче интеграцията на Knowledge Graph още е в самото начало. Knowldege Graph беше пусната в САЩ през май т.г., като услуга за разширено търсене. Продуктът е резултат от придобиването на компанията Metaweb от гиганта Google през 2010 г., допълва Ройтерс. От днес Knowledge Graph ефективно ще функционира във всички англоговорящи държави извън САЩ.

Освен това Google започва бета тестовете на проект, интегриращ Gmail акаунтите на потребителите в резултатите от интернет търсенето им, съобщава CNN. Ако приложението е включено, търсачката ще сканира не само мрежата, но и мейлите на потребителите, като ще показва списък със свързани контакти и писма от пощата  отстрани на екрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още