IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google препраща повече трафик към медиите от Facebook

Една от причините социалната мрежа да загуби преднина е фактът, че непрестанно прави промени по алгоритмите си

12:08 | 12.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Google беше основен източник на препращане на трафик на онлайн медиите, но Facebook успя да го изпревари. Сега обаче Google си връща доминацията в тази сфера, пише Re/Code.

В някакъв момент през 2017 г. търсачката се превърна в основен източник на външни разглеждания на страници, сочат нови данни на компанията за дигитални анализи Parse.ly.

Това беше промяна спрямо началото на годината. През януари Facebook носеше близо 40% от външния трафик на медиите, а сега им носи едва 26 на сто. Google, която стартира годината с 34%, сега генерира 44% от този трафик.

Данните на Parse.ly идват от около 2500 медии, които използват услуги за анализ, включително Wall Street Journal, Time Inc., Mashable и Huffington Post.

Има редица фактори за тези процеси, но следните са най-ключови:

- Facebook непрестанно обновява алгоритмите на списъка си с новини и променя начина, по който показва линкове, а това може да има ефект върху медиите. Миналата година например социалната мрежа промени алгоритъма си, така че с приоритет да бъдат публикациите от приятелите и семейството, а не от медиите.

- Функцията на Facebook “Instant Articles”, в която услугата събира част от медийното съдържание директно, но обеща да изпраща повече читатели в оригиналните сайтове. Тази услуга обаче остана на заден план.

- Положиха се много усилия за директно публикуване на видеа във Facebook, което може да окаже ефект върху това как се ползват Facebook страниците. Всеки алгоритъм на Facebook, който поставя приоритет на видеата, качени директно в платформата, спрямо текстовите линкове, също може да оказва влияние. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още