IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google ползва колите на Street View, за да следи замърсяването на въздуха

Данните, събрани в Оукланд, САЩ, показват в кои точки на града има най-голямо замърсяване

13:23 | 05.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Оукланд се намира между три магистрали и в близост до едно от най-големите пристанища в САЩ. Качеството на въздуха в града варира в широки граници, в зависимост от това къде точно живеят хората.

Нов доклад на Фонда за опазване на околната среда проследява данните за качеството на въздуха на определено ниво в Оукланд. Подробната разбивка на данните показва как се променя качеството на въздуха от улица до улица.

Фондът Google Earth Outreach и учени от Университета на Тексас в Остин са оборудвали колите на Google Street View с инструменти за наблюдение на околната среда от Aclima, за да следят замърсяването на въздуха, докато карат по улиците в различните квартали, пише CNN.

"Бяхме наистина изненадани да открием колко променливо е замърсяването на въздуха в нашите градове“, коментира Джошуа Аптe, асистент професор в Университета на Тексас в Остин и един от съавторите на доклада.

Мобилните сензори събират данни на всеки 100 фута и откриват различни нива на замърсяване, вариращи от квартал до квартал. Най-високо замърсяване те са открили на места в близост до заводи за цимент, ресторанти и магазини за авточасти.

За около 150 дни в рамките на една година колите на Google са анализирали качеството на въздуха в три различни квартала. Те са измервали нивата на азотен оксид, азотен диоксид, химикалите и други вещества, свързвани със здравословни проблеми.

Аптe твърди, че тези данни ще бъдат ценни за много хора, включително за агенциите, които искат да подобрят качеството на въздуха, за тези, които имат астма или други респираторни проблеми, както и за учените, които изучават ефектите от замърсяването.  

Още технологични новини вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още