IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google иска да е играч номер 2 на пазара на облачни услуги до 2023 г.?

Според The Information компанията си е поставила амбициозна цел, за постигането на която е отделила 20 млрд. долара

14:30 | 18.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В началото на 2018 г. представители на висшия мениджмънт на Alphabet са обсъждали дали компанията трябва да се откаже от бизнеса с публични облачни услуги, но след това са поставили за цел Google да стане вторият по големина играч в областта до 2023 г., пише The Information.

Ако компанията не успее да постигне тази цел, Alphabet може да се откаже напълно от този пазар.

След като The Information публикува информацията, говорител на Google коментира пред CNBC, че статията е „некоректна“ и е оспорил твърдението, че през 2018 г. компанията е обсъждала напускането на пазара на облачни услуги.

Въпреки че Google доминира на пазара на търсачки и в сферата на онлайн рекламата, компанията все още е малък играч при облачните предложения. През 2018 г. компанията изостана зад Amazon, Microsoft и Alibaba на този пазар, сочат данни на компанията за пазарни проучвания Gartner.

Alphabet не разкрива приходите на облачния бизнес на Google, но през юли заяви, че е достигнал 8 млрд. долара годишни приходи.

Пазарният лидер Amazon Web Services генерира 9 млрд. долара приходи само през третото тримесечие. Microsoft не споделя конкретни данни за Azure, но анализаторът на Griffin Securities Джей Влейсхауър оцени, че Azure е достигнала 4,3 млрд. долара приходи през третото тримесечие.

Според The Information съоснователят на Google Лари Пейдж, който по това време е бил главен изпълнителен директор на Alphabet, е смятал, че третото място на пазара на облачни услуги не е достатъчно. Но главният финансов директор Рут Порат и тогавашния главен изпълнителен директор на Google Сундар Пичай са решили, че Alphabet трябва да остане в бизнеса с облачни услуги. Компанията е решила, че петгодишни разходи в размер на 20 млрд. долара, като част от усилията за постигането на тази цел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още