IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google и Cisco се обединяват в битката срещу Amazon

Двете компании ще си сътрудничат в сферата на облачните услуги

12:49 | 26.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Когато Чък Робинс беше назначен за главен изпълнителен директор на Cisco през 2015 г., имаше опасения, че технологиите на компанията са заплашени да загубят значимостта си.

Когато Google обяви Даян Грийн за ръководител на подразделението си за облачни услуги през същата година, нейното звено отчайващо се нуждаеше от намаляване на преднината на Amazon Web Services (AWS).

Две години по-късно Робинс и Грийн се обединяват, за да разработят и продават облачни технологии и услуги - изцяло нов начин да се преборят с AWS.

Cisco и Google обявиха, че започват партньорство, което ще комбинира експертизата на Google в изграждането на големи центрове за данни и създаването на софтуер с отворен код с глобалната експертиза на Cisco в сферата на продажбите, клиентската поддръжка и сигурността.

Облачната инфраструктура се превърна в голям и бързорастящ пазар, на който Amazon доминира. Бизнесът ѝ с AWS стартира през 2006 г. и вече генерира по над 4 млрд. долара от продажби в рамките на тримесечие.

Amazon Web Services контролира 34% от пазара според Synergy Research Group. Google е чак на четвърта позиция по пазарен дял със своите 5%, изоставайки зад AWS, Microsoft и IBM.

Но облакът узрява и създава нови възможности за конкурентите.

Всъщност големите компании с хиляди служители и големи сървъри не вкарват всичките си данни в AWS. Вместо това те често правят нови проекти в облака и позволяват на разработчиците да тестват и изграждат приложения в тази среда, вместо да оставят основните данни на собствените си сървъри.

Това е особено вярно за сложни и силно регулирани бизнеси като тези на болниците и банките - точно до такъв тип организации би искала да достигне и Google.

“Целият този феномен с облака набира скорост много бързо и наистина се превръща в стратегически императив за хората”, коментира Грийн.

Като част от споразумението Google и Cisco разработват заедно хибридно предложение, което ще интегрира част от инструментите на Google за работа с облачни услуги за корпорации, които все още не са напълно навлезли в облака. Cisco пък ще предостави сигурност и поддържка, както и мрежовата инфраструктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още