IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германско списание протестира срещу цензура на Apple

Заради концерна електронната версия на Focus е трябвало да цензурира корицата си за дигиталното издание

11:15 | 07.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Apple винаги има строги правила за приложенията си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Apple винаги има строги правила за приложенията си. Снимка: Ройтерс

Германското списание Focus протестира срещу цензурата на титулната си страница от страна на онлайн дистрибутор. Както списанието заяви в неделя, цифровото издание през уикенда се е появило със закъснение и с различна корица. Мярката е била взета от оператора за разпространение на дигитални издания Zinio заради страх от санкции от страна на производителя на устройства Apple.

На снимката на корицата на новия брой има черно-бяла снимка на жена с голи гърди. Картината трябва да илюстрира тема на броя за човешката кожа. При Zinio се появява надпис "цензурирано", поставен върху гърдите.

Както обяснява Focus, на списанието е било препоръчано да замени изображението на корицата, за да не бъдат нарушавани разпоредбите на Apple относно голотата. Говорител на списанието заявява: "Ние няма да предадем правото си да избираме своите мотиви на корицата на нашите дистрибутори. А подобна цензура е в разрез с представите ни за свободата на печата".

„Zinio заплаши да не пусне онлайн новия брой. Ние бяхме в състояние да допуснем това по отношение на нашите абонати", казва още говорителят. Пикантна подробност: на третата страница на американското издание все пак моделът е показан с голи гърди.

Това не е първият случай на възможна цензура от страна на Apple. Починалият създател на концерна Стив Джобс бе известен поддръжник на демократите, а Ал Гор е в борда на директорите на Apple. Но въпреки това приложението за iPhone App Freedom Time, което отброяваше дните до края на управлението на Джордж Буш, просъществува само седмици, преди да бъде изтрито. Програмистите Алек Ванс и Кърт Бацо са се оплакали лично на Джобс, на което той е отговорил така:

„Дори и в своите политически възгледи да съм по-близо до демократите, смятам, че това приложение ще бъде прието добре едва от половината от клиентите ни. Това ли искаме?“

Apple не толерира и шеги с наследника на Буш Барак Обама. Приложението Obama Trampoline показваше как различни представители на американската политика скачат на трамплин в Овалния кабинет на Белия дом - за ужас на Apple. Студиото Swamiware обаче е получило указание и е деполитизирало приложението. Всички политически лидери вече има хартиени торби върху главите им, за да бъдат анонимни. След това преименуваното на Party Trampoline приложение отново може да бъде сваляно.

Apple се отнася всеки път строго, ако дадено приложение може да нарани чувствата на потребителите - било то с политически или религиозен характер. Голям шум предизвика отмяната на приложението Me so holy, в което потребителят може да се превърне чрез снимка в известен религиозен водач.

Ако за някои виртуалните светци са най-безобидна шега, Apple го намира за нарушение на религиозните чувства - и забрани приложението. Компанията се позовава на точка 3.3.12 на условията на употреба, която по принцип забранява всяко "неподходящо съдържание".
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още