IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия е казала на Мъск, че ще му даде всичко необходимо за завода до Берлин

Главният изпълнителен директор на Tesla е на обиколка в европейската страна

20:43 | 03.09.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Икономическият министър на Германия е казал на главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, че ще получи всичко, което му е необходимо, за новия завод на компанията за електромобили в Берлин, пише CNBC.

Мъск и Петер Алтмайер са провели едночасова среща в Берлин, твърди източник, запознат с въпроса. „Основните въпроси бяха свързани с милиардите евро инвестиция на Tesla в Германия“, допълва той.

Двамата се срещнаха за първи път преди шест години, а днес са говорили за проектите на Мъск в области като полетите в космоса и автономното шофиране.

Въпреки че информацията за пълния разговор не е обявена публично, Bloomberg писа, че Алтмайер е казал на Мъск: „Ние сме много горди с вашия завод за коли в Бранденбург и ви пожелаваме успех с него“.

„Ще получите всяко съдействие, от което се нуждаете“, се твърди, че е казал Алтмайер на срещата.

CNBC е поискала да получи потвърждение за тези думи, но Tesla и германското правителство не са отговорили веднага на запитването за коментар по въпроса.

Tesla обяви най-новия си завод Gigafactory още през ноември, а в момент се занимава със строежа му. Това е първият европейски завод на компанията и четвъртият ѝ в глобален мащаб. Първата Gigafactory се намира в Невада, а другите две са в Бъфало, Ню Йорк, и Шанхай, Китай. Пета „Cybertruck Gigafactory” е планирана в Тексас.

Германският завод, разположен на около 20 мили югоизточно от Берлин, ще наеме 12 хил. души и ще произвежда до 500 хил. превозни средства годишно, когато заработи. Очаква се това да се случи в началото на лятото на 2021 г.

Докато беше в Берлин, Мъск се срещна с бранденбургския премиер Дитмар Войдке. „Беше много приятен и фокусиран разговор“, коментира Войдке в изявление. „Илон Мъск е наясно с всички подробности за новата Gigafactory”.

Фенове и протестиращи се събраха на мястото, когато милиардерът премина.

През февруари екоактивисти спряха строежа на фабриката за няколко дни, след като изразиха опасенията си за плана на Tesla да отсече дървета, за да разчисти пространството за новия си завод. Въпреки това местната държавна агенция, която контролира планираната площадка, даде разрешение за разчистването на 91 хектара горска площ.

Мъск пътува из Германия от вторник. Той посети компанията за ваксини CureVac в Тюбинген, преди да продължи пътешествието си към Берлин. Tesla помага на CureVac да изгради мобилни молекулни принтери, които могат да подкрепят разработката на потенциална ваксина срещу коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
georgi_shum
преди 3 години
Че и още иска да прави мо.шеника му с моше.ник. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
khao
преди 3 години
тоя за 10 години построи повече заводи от ТАТО :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още