IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската компания Atos иска да придобие DXC Technology

Според източници отправената оферта е за над 10 млрд. долара

16:39 | 07.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Arnaud Fevrier/Bloomberg</em></p>

Снимка: Arnaud Fevrier/Bloomberg

Френската компания Atos е отправила оферта за над 10 млрд. долара за придобиването на своя американски конкурент DXC Technology. Това може да се превърне в най-голямата подобна сделка за имащата апетит за придобивания ИТ група, твърдят двама източници, запознати с въпроса и цитирани от Ройтерс.

Atos, която работи със съветници по предложение за купуването на бившия бизнес на Hewlett Packard Enterprise, тази седмица е отправила официална оферта към листнатата в Ню Йорк DXC, посочват източниците, пожелали да останат анонимни.

По думите им френската фирма, ръководена от главния изпълнителен директор Ели Жирар, оценява DXC на над 10 млрд. долара заедно с дълга.

Atos и DXC не са отговорили на запитванията за коментар. Сделка между двете би подсилила присъствието на Atos в Съединените щати, давайки ѝ достъп до широк спектър от клиенти и продукти за бизнеса, включително аналитични и облачни инструменти, както и до ИТ аутсорсинг услуги.

Преговорите все още са в предварителен етап и не е сигурно, че ще сделката ще бъде одобрена, посочват източниците.

Преди началото на търговията в Ню Йорк цената на акциите на DXC скочи с 8% до 28,50 долара, а тази на книжата на Atos спадна с 6,4%, като това я превърна в най-зле представящата се акция в индекса Paris SBF-120.

Ако бъде успешно, обединението с DXC ще доведе до съкращаване на разходите на Atos, която през последните години се насочи към серия от придобивания, допълват източниците.

Френската компания похарчи 3,4 млрд. долара, за да се сдобие с базираната в Мичиган Syntel, която предлага ИТ услуги. Сделката беше сключена в брой през 2018 г. и досега тя е най-голямата за Atos.

В момента фирмата се опитва да се възползва от апетита на инвеститорите към устойчиви на пандемията активи в областта на технологиите и да сключи споразумение.

DXC е основана през 2017 г., когато Hewlett Packard Enterprise отдели своя бизнес с корпоративни услуги. Напоследък компанията се бори с нарастващия си дълг. Майк Салвино, който пое ръководството през 2019 г., обяви, че прави стратегическо преразглеждане на неосновните активи.

„DXC е твърде малка, за да оперира самостоятелно в един свят на ниски маржове“, коментира един от източниците.

В сряда компанията обяви, че планира да продаде звеното си Fixnetix, което предлага аутсорсинг на фронт офис услуги на търговски банки, хедж фондове и борси. Купувачът е Options Technology, а стойността на сделката не е обявена публично. Миналата година DXC се сдоби с 5 млрд. долара от продажбата на бизнеса си със здравни технологии, който стана собственост на компанията за дялово инвестиране Veritas Capital.

Базираната в Тайсънс, Вирджиния, фирма има пазарна капитализация от 6,7 млрд. долара, а приходите ѝ за 2020 г. достигнаха 19,6 млрд. долара, спрямо 20,75 млрд. долара за 2019 г. През миналата година общият ѝ дълг нарасна до 9,9 млрд. долара, след като година по-рано беше 7,4 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още