IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Firefox 4 изпреварва убедително IE9

Ниският дял на Internet Explorer 9 е заради решението да работи само под Windows Vista и Windows 7

13:32 | 12.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Новата версия Firefox 4 държи 13,2% от пазара. <em>Снимка: Mozilla </em></p>

Новата версия Firefox 4 държи 13,2% от пазара. Снимка: Mozilla

Само един ден, след като потребителите на Mozilla бяха призовани да актуализират версията на браузъра Firefox 3.6 на Firefox 4, пазарният дял на новия браузър се повиши с 11%. В рамките на четири дни този ръст вече беше 30%. В сравнение с всички останали браъзури, в момента Firefox 4 държи 13,2% от пазара, пише Computerworld, като се позовава на данни от StatCounter.

Браузърът Internet Explorer 9 на Microsoft, който излезе на пазара едновременно с Firefox 4, държи само 4%. Данните бяха оповестени от Аса Доцлер, разработчик на Mozilla. Тя е убедена, че не очаква IE9 скоро да настигне Firefox 4.

Според нея ще са необходими една или две години, за да преминат потребителите на Internet Explorer 7 и Internet Explorer 8 към Internet Explorer 9. В същото време феновете на  Mozilla били много по-гъвкави при актуализацията на браузъра.

Малкият пазарен дял на Internet Explorer 9 в голяма степен се дължи на решението на Microsoft браузърът да работи само на персонални компютри с операционни системи Windows Vista и Windows 7. За разлика от IE9 обаче Firefox 4 е съвместим с Windows XP, Vista и Windows 7, както и с Mac OS на Apple, и с Linux.

Повече от половината от персоналните компютри по света все още са с операционна система Windows XP. Според Доцлер именно заради това голяма част от потребителите по света нямат възможност да се възползват от предимствата на HTML5 и съвременния Web.

Въпреки че и Firefox 4, и IE9 се развиват като цяло положително, пазарният дял на техните производители Mozilla и Microsoft пада. Единственият истински печеливш засега е Chrome на Googles. Малкият, но считан за много сигурен браузър, вече мина бариерата от 10%-ен пазарен дял и все още е в нарастваща тенденция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още