IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФБР с ново искане за отключване на криптирани данни от iPhone

Все още не е ясно каква ще е реакцията на Apple този път

16:10 | 08.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA</em></p>

Снимка: EPA

Ожесточеният спор между американското министерство на правосъдието и Apple по повод разбиването на криптирането на широко използвани потребителски технологии заплашва да се разрази отново, след като ФБР поиска информация, съдържаща се в два заключени телефона iPhone, пише Financial Times.

Агенцията е писала до компанията по-рано тази седмица по повод изпълнение на заповед за разглеждане на информация от телефони, принадлежащи на Мохамед Саид Алшамрани, който по думите на ФБР е убил трима души във военна база във Флорида през декември. Студентът от военновъздушните сили се самоуби след атаката.

Искането на ФБР, което беше потвърдено от агенцията, е първото от този тип към Apple след яростната битка между компанията и администрацията на Барак Обама през 2015 г. Тогава спорът беше свързан с криптираните данни в iPhone, принадлежащ на стрелец, замесен в терористичния акт в калифорнийския град Сан Бернандино.

Оттогава криптирането се разпространи още повече и се превърна в стандартен елемент на много потребителски продукти и услуги. Миналата година Facebook обяви, че планира да изгради основните си услуги около криптирани чатове.

При случая в Сан Бернандино ФБР получи съдебно разпореждане, което изисква Apple да проникне в телефона. Тим Кук, главният изпълнителен директор на Apple, категорично защити политиките на компанията по отношение на криптирането, посочвайки по това време, че принуждаването на Apple да създаде „задна вратичка“ за влизане в телефона ще ограничи защитеността на всички потребители на iPhone.

ФБР в крайна сметка намери външен изпълнител, който успя да проникне в телефона. По-късно Apple обяви актуализация на софтуера, която да попречи на ползването на този метод отново.

Apple не коментира как ще отговори на новото искане на ФБР. В изявление компанията посочи само, че за първи път по този случай са се обърнали към нея преди месец, както и че е дала на агенцията „всички данни, с които разполагаме, и ще продължим да им даваме данни, които са ни достъпни“.

Случаят все още е в началото си, а ФБР не казва дали ще търси съдебна заповед, за да принуди Apple да даде данните, както в случая с казуса от Сан Бернардино.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
Ай стига скимтяхте!Както предният път, ще наемете пак някаква кибер-фирма от Ишраильи ще ви го декриптират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още