IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФБР: Хакери атакуват проучванията за лечението на Covid-19

По данни на бюрото става дума за атаки, подкрепени от правителства

14:08 | 17.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Старши експерт по киберсигурност от Федералното бюро за разследвания (ФБР) обяви, че чуждестранни правителствени хакери са атакували системите на компании, които провеждат проучвания за лечение на Covid-19, респираторното заболяване, причинено от коронавируса, предава Ройтерс.

Представителят на ФБР Тоня Угорец обяви пред участниците в онлайн дискусия, организирана от Aspen Institute и бюрото, че наскоро са установени действия на хакери, подкрепени от правителства. Атаките са били насочени към серия здравни институти и организации, занимаващи се с изследвания в сферата на здравеопазването.

„Със сигуност наблюдаваме разузнавателна дейност и посегателства над част от тези институции, особено на онези, които публично обявиха, че работят по изследвания, свързани с Covid-19”, коментира тя.

Угорец твърди, че има смисъл организациите, които работят по обещаващи възможности за лечение или потенциална ваксина, да обявяват публично своята работа. Въпреки това тя коментира, че последствието от тази публичност е, че други държави се насочват към тях и се интересуват от извличането на подробности за дейността им, а дори и към кражба на информация.

Угорец посочва, че държавно подкрепените хакери често атакуват биофармацевтичната индустрия, но „това определено е подчертано в рамките на тази криза“. От ФБР не разкриват кои страни могат да стоят зад атаките и кои организации са станали техни цели.

От бюрото отказват да коментират повече по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още