IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФБР: Apple трябва да махне "кучето пазач" от своите устройства

Битката между технологичния гигант и ФБР достигна до Конгреса

14:30 | 02.03.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Битката между Apple и ФБР достигна до Конгреса на САЩ във вторник, а скептичните депутати отправиха редица въпроси на шефа на бюрото за усилията по отключването на криптирани смартфони. От своя страна технологичният гигант защити отказа си да помогне на разследването, разбивайки защитите на телефон, използван от единия от нападателите в Сан Бернардино, пише Bloomberg.

Директорът на ФБР Джеймс Коуми заяви, че бюрото просто иска от Apple да премахне част от функциите за защита, така че следователите да хакнат iPhone, принадлежал на единия от стрелците, включили се в стрелбата през декември.

“Всъщност молим Apple да махне от пътя ни своето зло куче пазач“, така че да помогне на агенцията да отключи телефона, коментира Коуми.

Депутатите разгледаха въпроса за разкриптирането на смарфтона само ден, след като Apple постигна победа в Ню Йорк, където съдия в Бруклин постанови, че със закон от XVIII век правителството няма подходящо правно основание да поиска отключването на друго устройство, принадлежало на наркодилър.

По-рано ФБР спечели съдебна заповед, сочеща, че Apple трябва да ѝ помогне за разбиване на защитите на iPhone на Саид Фарук (стрелецът от Сан Бернардино), но компанията оспорва заповедта.

Съобразяването с иска на правителството „ще създаде риск за всеки, който притежава iPhone, че неговите данни могат да бъдат компрометирани“, заяви главният адвокат на Apple Брус Сюъл пред комисията.

Въпросите на Кониърс

Демократът Джон Кониърс от Мичиган отправи критики към ФБР за това, че се е обърнало към съда, а не към Конгреса.

По думите му искът не включва ограничение само за този случай и вероятно ще има по-големи последици, въпреки че „ние се преструваме, че искът е ограничен и е само за едно устройство“.

„Въпросът е защо правителството е направило тази стъпка“, пита той.

От своя страна пред Окръжния съд в Калифорния Apple заяви, че федералното правителство прекрачва своите правомощия.

Коуми заяви пред депутатите, че „няма демони в тези дебати“, а добри хора с различни гледни точки, на фона на това, че криптирането навлиза все повече в технологиите, които хората използват всеки ден.

В Сан Франциско главният прокурор Лорета Линч коментира въпроса дали Apple има право да откаже сътрудничество в този случай.

„Позволяваме ли на една компания да реши проблема от наше име“, попита Линч по време на конференция по киберсигурността. „Искаме ли една компания да ни каже как ще се проведе едно разследване?“.

Защитникът на Apple Сюъл заяви пред депутатите, че оказването на помощ на ФБР „ще отслаби нашата сигурност, но няма да окаже ефект върху терористите“.

От своя страна Коуми посочи, че трябва да бъде открит баланс за решаването на случая.

"Зона на безнаказаност“

Демократът от Джорджия Ханк Джонсън от своя страна зададе въпрос дали пълното разбиване на защитите може да създаде „зона на безнаказаност“, където „могат да се случат лоши неща“.

Коуми се съгласи, отбелязвайки, че Конституцията позволява претърсването на жилища в някои случаи, което го води до мисълта, че това би могло да бъде постигнато и за устройствата.

"Това е свят, в какъвто никога преди не сме живели преди в САЩ“, коментира Коуми. „Той има големи последствия“.

Конгресът може да успее да повлияе на дебатите за криптирането на ниво Апелативен съд, въпреки че може би вече е твърде късно за делото в Бруклин, а вероятно няма да остане време и за това в Калифорния. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
kane
преди 8 години
апъл са големи ***!само в съда ходятнито на пазара могат да победят самсунгоще по-малко пък фбайно който е свукнал на защита неможе да оцелее по др начин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
supertrader
преди 8 години
Да им я отключа, това са глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
supertrader
преди 8 години
Да им я отключа, това са глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
SS-23
преди 8 години
Добра реклама на ябълката направиха масонските кучета .... хакнат ли ябълката - с нея е свършено като продукт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още