IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook, Twitter и Google заплашват да напуснат Хонконг

Те са притеснени от планираните промени в местното законодателство

21:10 | 05.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Facebook, Twitter и Google са предупредили правителството в Хонконг, че ще спрат да предлагат услугите си в града, ако властите приемат планираните промени в законите за защита на личните данни, които могат да ги направят отговорни за проблемна информация, споделяна от отделните потребители онлайн, пише Wall Street Journal.

Писмо, изпратено от индустриална група, която включва интернет фирмите, твърди, че компаниите са притеснени, че планираните правила могат да поставят служителите им в риск от наказателно разследване или съдебно преследване, свързано с това, което потребителите публикуват онлайн.

През май Конституционното и континентално бюро на Хонконг предложи изменения в законите за защита на данните в града, които според него са необходими за борба с практика, свързана с използването на личната информация за отделни хора онлайн, така че да бъдат тормозени от други. Тази практика набра сила по време на протестите в града през 2019 г. Предложенията призовават за наказания на стойност до 1 млн. хонконгски долара, еквивалентни на 128 800 щатски долара, и до пет години лишаване от свобода.

„Единственият начин технологичните компании да избегнат тези санкции е да се въздържат от инвестиции и предлагане на услугите им в Хонконг“, гласи писмото от 25 юни от базираната в Сингапур Asia Internet Coalition, което е разгледано от Wall Street Journal.

Междувременно нарасна напрежението между едни от най-влиятелните американски фирми и властите в Хонконг, тъй като Пекин упражнява все по-голям контрол над града и ограничава политическото несъгласие. Миналата година американските компании и други технологични фирми заявиха, че спират обработката на искания от властите в Хонконг след като Китай наложи закона си за националната сигурност в града.

Джеф Пейн, управляващ директор на Asia Internet Coalition, посочва в писмото, че макар групата и нейните членове да са против практиката за използване на лични данни за тормоз, неясната формулировка в предложените изменения може да означава, че фирмите и техните служители на местно ниво биха могли да станат обект на наказателно разследване и преследване за престъпления, извършени от техните потребители.

Това би представлявало „напълно непропорционален и ненужен отговор“, гласи писмото. То допълва още, че предложените изменения могат да ограничат свободното изразяване и да инкриминират дори „невинни актове на споделяне на информация онлайн“.

Коалицията предлага да се разгледа по-ясно определеният обхват на нарушенията и да се проведе видеоконференция, за да се обсъди ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още