IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС търси начини да затегне данъчните правила за интернет гигантите

Лидерите на Европейския съюз очакват предложения за промени в данъчното облагане на въпросните компании до началото на 2018 г.

11:01 | 20.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) обявиха в четвъртък, че очакват предложение за данъчно облагане на онлайн гигантите до началото на 2018 г., но за да отговори на притесненията на страни като Ирландия, ЕС заяви, че усилията трябва да съответстват на работата на глобално ниво, предава Ройтерс.

Европейските страни са разединени по отношение на това дали онлайн компании като Google, Facebook и Amazon трябва да плащат повече данъци. Малък брой страни членки като Ирландия и Люксембург, които приютяват много онлайн фирми, са притеснени, че данъците ще повлияят негативно на тяхната конкурентоспособност.

Държави като Италия и Франция от своя страна са ядосани от ниските данъци, които онлайн гигантите плащат, като пренасочват печалбата си в страни с по-ниски данъчни ставки, и настояват ЕС да действа сама, ако Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която включва САЩ и Япония, не може да постигне споразумение за глобално решение.

В рамките на среща лидерите на ЕС заявиха, че очакват „подходящо предложение в Европейската комисия до началото на 2018 г.“.

Въпреки това те посочиха, че е нужно решение за целия свят – това е смяна на позицията спрямо предишната среща, на която не се говореше за нищо подобно.

Дипломат от ЕС коментира, че френският президент Еманюел Макрон, който настоява за по-голямо облагане на дигиталните гиганти, е бил уведомен да изчака за предложение на ОИСР до април 2018 г.

ЕС иска страните членки да постигнат компромис до декември, а след това ще се стъпи на предложенията, на които те са се съгласили. Въпросните предложения ще бъдат изпратени на ОИСР.

Въпреки това противоречията между страните могат да объркат всичко, тъй като онези, които не са съгласни, имат право на вето по данъчни въпроси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още