IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС подготвя своя платежна система, конкурентна на Visa и Mastercard

16 банки вече са се включили в проекта

10:30 | 03.07.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

16 банки от Германия, Франция и три други държави от еврозоната обявиха в четвъртък, че се очаква да бъде създадена „истинска европейска“ платежна система, която да заработи през 2022 г. и напълно да дигитализира един регион, в който половината от всички плащания на дребно все още се извършват в брой, предава Ройтерс.

Властите в Европейския съюз (ЕС) и централните банкери отдавна искат местен играч да се изправи срещу Mastercard и Visa, които са от САЩ, както и срещу технологични гиганти като Alipay и Google. Но това не се случи, въпреки че разплащанията в реално време са възможни в еврозоната от 2017 г.

В четвъртък Европейската централна банка приветства решението на банките да пуснат единна европейска платежна система до 2022 г., след като от години настояваше за идващо от индустрията решение, което да се конкурира с играчи като Visa и Mastercard.

“Целта е да се подсили Европа и да я направи по-независима“, коментира Тиери Лаборд, заместник-оперативен директор на френската банка BNP Paribas, която е част от проекта. „Ще го направим колективно, като съберем ресурсите си. Колкото до системите за дистрибуция, цените ще варират от една банка до друга, но инфраструктурата ще бъде паневропейска“.

Миналата година ЕЦБ заяви, че зависимостта от неевропейски играчи за две трети от некешовите плащания създава риск, че пазарът на разплащания няма да бъде подходящ да поддържа единния европейски пазар и еврото.

Т.нар. Европейска разплащателна инициатива има за цел да се превърне в нов стандарт в плащанията, предлагайки карта на потребителите и търговците на дребно в Европа, гласи изявлението на 16-те банки. Тя ще покрива всички видове трансакции, включително такива в магазините, онлайн, от потребител на потребител и други, в допълнение към съществуващите решения за разплащания.

Банките, които участват на този етап, са BBVA, BNP Paribas, Commerzbank, Deutsche Bank, Santander, ING, UniCredit и Societe Generale.

Очаква се разплащателната услуга да заработи официално през 2022 г.

В изявлението на банките се посочва, че кризата с Covid-19 е подчертала нуждата за универсално европейско решение за дигитални решения. По време на блокадите използването на кеш намаля, след като потребителите се насочиха към онлайн или безконтактни плащания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 3
driverf1
преди 3 години
"Това е за "беге бизнесмените", които вадят някаква пачка, за да си платят цигарите."Аз не съм "беге бизнесмен",но под 2000 евро в себе си не излизам.....,точно в най-неподходящия момент ще се окаже че "няма връзка с борика" или парите в банкомата са свършили или кой знае какво и от следващия момент си господин никой с 15-30 лева в джоба и не можеш да направиш нищо.....,ако пък случайно се усъмнят за "пране на пари" си изгорял.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 3 години
губя всеки месец по 30 мин---каса???, тегля ги на банкомата на съответната банка срещу дребен рекет... но после цял месе свобода!!!и пестя 30 мин месечно чакане на касата на супера докато ми мине транзакцията...с кеш по бързо минаваш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 3 години
тя няма да се появи от днес за утре :)ще дадът в аванс тех. спецификация и т.нт.и изобщо не е нужна карта... аз примерно работя предимно с кеш. за мен картата е неудобство, ползвам е на банкомат и онлайн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
mrynmryn
преди 3 години
Ами нашите заплати се превеждат по банков път, аз не мога да губя всеки месец по 30 мин (в по-малък град може и да е по-малко), за да си тегля парите на касата, да не говорим, че плащаш и процент на тая сума. В сайтове имаш 2 варианта основни - пейпал, където те таксуват пак или карта. Като дори пейпал липсва в доста БЕГЕ сайтове, където е заменен от epay.A и както казах, аз не обичам да държа големи суми в брой. Това е за "беге бизнесмените", които вадят някаква пачка, за да си платят цигарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
ivanrog
преди 3 години
Хм, картата била необходимост... Ами не, не е, просто е удобство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Ами то нямаш голям избор каква карта да ползваш в момента, а в наши дни си е необходимост, аз не нося повече от 15-30 лв в брой. И не не очаквам това, просто когато се появи, не всички сайтове моментално ще започнат да я ползват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 3 години
тоест очакваш да приемат плащания от карта която все още не съществува??? като е пуснат ще може и по сайтовете да е ползваш... те половимата сайтове приемат биткоин и къв ли не шит, а няма да приемат исински пари. :)а кой те накара да си изкараш карта виза/мастеркард?... мен лично никой, сам реших.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 8
mrynmryn
преди 3 години
А как ще накарат хората да си сменят картите и да ползват европейската? Вероятно всички сайтове поддържат виза и мастъркард, защо ми е карта, която не се поддържа на много места (поне в началото)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още