IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС подготвя нови обвинения срещу Apple

Този път те са свързани с NFC чиповете на компанията

21:06 | 06.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Европейският съюз се кани да отправи антимонополни обвинения срещу Apple във връзка с нейната технология за NFC чипове, твърдят източници, запознати с въпроса. Този ход поставя компанията в риск от солидна глоба и потенциалното ѝ принуждаване да отвори своята система за мобилни разплащания за конкурентите си, предава Ройтерс.

Производителят на iPhone е под прицела на еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер от юни миналата година, когато тя започна разследване на Apple Pay.

Първоначалните опасения бяха свързани с NFC чипа на Apple, който позволява разплащания чрез доближаването на iPhone, условията за това как услугата за мобилни разплащания Apple Pay трябва да бъде ползвана в приложенията и уебсайтовете на търговците, както и отказът на компанията да позволи на конкуренти да имат достъп до разплащателната ѝ система.

В крайна сметка Европейската комисия е свила фокуса си само до NFC чипа, който е достъпен само чрез Apple Pay, допълва един от източниците.

Европейските антимонополни власти се подготвят да отправят обвинение, което може да бъде изпратено на Apple следващата година, допълва друг източник.

ЕК, която има три други дела, заведени срещу Apple, отказва да коментира. Тя може да глоби компанията до 10% от глобалните ѝ приходи за нарушаване на правилата на Европейския съюз. На база на приходите на Apple за 2020 г., сумата може да е около 27,4 млрд. долара.

Apple, която се позовава на проблемите със сигурността и неприкосновеността за своите политики за Apple Pay, не е открита веднага за коментар.

Цената на акциите на компанията се понижи с 1% до 139,6 долара преди началото на борсовия ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още