IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Electronic Arts е пред сделка за popCap Games

Придобиването може да бъде за 1 млрд. долара, пише TechCrunch

10:02 | 24.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Главният изпълнителен директор на EA&nbsp;Джон Ричитело обмисля нова сделка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на EA Джон Ричитело обмисля нова сделка. Снимка: Ройтерс

През 2009 г. големият концерн за видео игри Electronic Arts (EA) придоби Playfish за около 400 млн. долара. Сега изглежда, че основаната още през 1982 г. компания, пионер в разработването на компютърни игри, готви нова сделка и има намерение да закупи PopCap Games.

Компанията е производител на игри като Plants vs Zombies и Bejeweled, а очакваната цена на сделката - около 1 млрд. долара, пише технологичният блог TechCrunch, позовавайки се на няколко анонимни източника.

Преди няколко месеца имаше слухове, че popCap Games се готви да излезе на борсата до края на годината. През октомври 2010 г. пък компанията събра рисково финансиране в размер на 22,5 млн. долара. През миналата година popCap Games регистрира приходи от продажби в размер на 150 млн. долара.

Според TechCrunch двете компании се намират в последната фаза на преговорите. Ако информацията е истина, това ще бъде най-голямото придобиване в историята на EA според данните на FactSet Research, цитирани от MarketWatch .

Заради слуха акциите на Electronic Arts Inc. на борсата в Ню Йорк загубиха повече от 3% от стойността си до 21,78 долара. 

През последните няколко години EA осъществи няколко сделки за придобиване. Освен тази за производителя на социални игри Playfish, другите по-сериозни придобивания са на Chillingo в края на миналата година и на австралийския разработчик Firemint, създател на популярните мобилни поредици Flight Control и Real Racing, които стабилно влизат в Top 100 App на интернет каталога App Store. Закупената компания разполага с необходимите за EA технически познания в областта на мобилното проектиране на игри и ще помогне на американците бързо да се изнесат на пазара на продукти за смартфони, таблети и цифрови развлекателни платформи.

EA изгради днешната си бизнес империя чрез създаването на видеоигри за конзоли или персонални компютри, превърнали се в блокбъстъри. В момента компанията се опитва да се адаптира към увеличаващата се популярност на игрите за смартфони, таблетни компютри и социални мрежи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още