IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: SonyGate ще струва 1,24 млрд. долара

Онлайн услугите ще бъдат достъпни отново едва в края на месеца, част от данните се появиха в интернет за кратко

15:46 | 09.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Хакерската атака ще струва на Sony поне 1,24 млрд. долара. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хакерската атака ще струва на Sony поне 1,24 млрд. долара. Снимка: Ройтерс

Японският технологичен концерн Sony ще инсталира нова, подобрена система за сигурност, и едва тогава, вероятно най-рано на 31 май, отново ще пусне онлайн услугите си Sony Online Entertainment и PlayStation Network, е заявил говорителят на компанията Шигенори Йошида, цитиран от Bloomberg. Преди това концернът обещаваше да пусне услугите отново през изтеклия уикенд.

Засега няма нов краен срок за възстановяването дори на базовата функционалност на PlayStation Network (PSN), която позволява онлайн игра в мрежа, както и покупка на филми, игри и мултимедия на потребителите на PlayStation 3 и PlayStation Portable. „Нямахме идея за това до каква степен е засегната PSN, както и сървърите на Sony Online Entertainment“, обявиха от компанията чрез корпоративния си блог.

SonyGate ще струва на компанията около 1,24 млрд. долара, изчисли междувременно Нобуо Курахаши, анализатор в инвестиционната компания Mizuho Investors Securities.

„Може да отнеме месеци, докато бъдат отстранени всички проблеми в сигурността“, е казал Курахаши, цитиран от Wall Street Journal. „А как в дългосрочен план ще бъде засегнато удовлетворението на клиентите от онлайн услугите не може да бъде изчислено“, казва още експертът. 

Sony изключи внезапно мрежата си PSN на 20-и април, след като стана ясно, че от нея е изтекла информация за част или всички 77 млн. регистрирани в нея потребители. От концерна обаче обявиха официално причините за спирането почти седмица по-късно. После стана ясно, че още една ключова мрежа - Sony Online Entertainment, в която има над 24,6 млн. регистрирани потребители, е изключена, също заради хакерска атака.

Сред откраднатите данни може да има повече от 12 млн. детайли за кредитни карти. Засега обаче не са известни случаи на злоупотреби.

В края на миналата седмица данни на повече от 2500 участници в състезание за игри, което се е състояло през 2001 г., са се появили в интернет, сред които е имало имена и адреси на електронни пощи. От японския концерн обаче са реагирали бързо и са отстранили всички лични данни.

През този уикенд някои анализатори очакваха нова хакерска атака срещу сървърите на компанията, но такава не беше осъществена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още