IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК излиза срещу Apple в нов рунд от тяхната битка относно конкуренцията

Според Брюксел Apple злоупотребява с господстващото си положение за разпространение на приложения за стрийминг на музика чрез своя App Store

20:10 | 30.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Dursun Aydemir/Anadolu/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dursun Aydemir/Anadolu/Bloomberg

Еврокомисарят и заместник-председател на Европейската комисия (ЕК) за дигиталната ера Маргрете Вестагер се прицели в един от основните източници на приходи на американския технологичен концерн Apple – App Store.

ЕК разкритикува условията, които Apple предоставя на разработчиците на приложения, като те дават на Apple Music несправедливо преимущество през конкурентни услуги за стрийминг на музика.

Разглеждането на този проблем стартира след жалба на Spotify, съобщава Politico.

Apple "злоупотребява с господстващото си положение за разпространение на приложения за стрийминг на музика чрез своя App Store", заключва ЕК в свое становище, изготвено след 10-месечното разследване. 

„Нашата предварителна констатация, е че Apple лишава потребителите, използващи на iPhone и iPad, чрез App Store от достъп до по-евтини възможности за стрийминг на музика и така вреди на конкуренцията“, изтъква Вестагер.

Това е втората голяма битка между еврокомисаря и компанията от Силициевата долина. Миналата година Общият съд на ЕС отмени решение на ЕК, свързано с Ирландия, на която Apple трябваше да плати 13 млрд. евро под формата на данъци.

Вестагер обжалва това решение пред Европейския съд.

Според ЕК нечестните практики на Apple в случая включват начисляване на високи комисионни за всяка трансакция на конкуренти в App Store и блокиране на възможността тези конкуренти да информират клиентите за алтернативни опции за абонамент.

„Устройствата и софтуерът на Apple формират „затворена екосистема“, в която компанията контролира всеки аспект от потребителското изживяване, свързано с iPhone и iPad, изтъкват от ЕК. „App Store е „единствената врата“ за потребителите на iPhone и iPad, допълват от изпълнителния орган на ЕС.

Излагането на възраженията на ЕК е следващата процедурна стъпка от делото, стартирало през 2019 г. с жалба от страна на Spotify.

Apple вече има възможност да отговори на обвиненията, което би могло да доведе до преговори за уреждане на споразумението или Комисията да продължи с глоба и заповед за промяна на практиките.

Залогът за Apple е голям, тъй като случаят може да повлияе на приходите ѝ от хиляди други приложения. Тази седмица Apple обяви рекордни приходи от услуги, категория, която включва такси от App Store.

Apple отрича всякакви неправомерни действия.

През март 2019 г. Spotify, един от лидерите в стрийминга, подаде официално оплакване пред ЕС с твърдение, че Apple действа незаконно и злоупотребява с доминиращата си позиция на музикалния пазар чрез своята услуга Apple Music. По думите на главния изпълнителен директор на платформата Даниел Ек продължителната борба на компанията с Apple е станала "несъстоятелна". Той предупреди също, че на Spotify може да се наложи да повиши цените на услугите си.

Apple е „както играч, така и съдия", твърди главният юрист на Spotify Хорасио Гутиерес. Той призова ЕК да осигури лоялна конкуренция в App Store.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още