IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК глоби Sony, Panasonic и Sanyo за ценови картел

Трите компании са глобени с общо 166 млн. евро

22:55 | 12.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия съобщи, че глобява Sony, Panasonic и Sanyo за ценови картел при литиево-йонните батерии за лаптопи и мобилни телефони.

Трите компании са глобени с общо 166 млн. евро, защото са нарушавали антикартелните разпоредби заедно със Samsung SDI. Последната не е глобена, тъй като е уведомила властите за случая.

"Милиони европейци използват лаптопи, мобилни телефони и други устройства, които работят с литиево-йонни батерии. Днешното решение санкционира четири производителя на батериии, чийто сговор е повлиял на цените на редица продукти, продавани на европейските потребители. Решението изпраща също важен сигнал към компаниите - ако европейските потребители са засегнати от картел, Комисията ще разследва случая, дори ако контактите с цел картел са били осъществени извън Европа", коментира еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер.

Разследване на Еврокомисията е установило, че представители на компаниите над четири години са се срещали многократно, най-често в Азия, за да планират начини да избегнат конкуренцията на пазара на литиево-йонни батерии.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още