IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едно от звената на Toshiba е засегнато от хакерска атака

Конгломератът обяви, че започва стратегически преглед на процесите си

15:52 | 14.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Едно от звената на Toshiba е било засегнато от хакерска атака, което засенчи новината за стратегическото преразглеждане на процесите в конгломерата и по-високата прогноза за печалбата, предава Ройтерс.

Toshiba Tec, което произвежда системи за продажби и копирни машини, заяви, че е била хакната от DarkSide, групата, която ФБР обвини за затаката на Colonial Pipeline.

По думите на подразделението минимално количество работни данни е било загубено.

Ройтерс не е открила как да се свърже с DarkSide. По думите на експерти по сигурност множеството уебсайтове на групата вече не са достъпни.

Атаките със зловреден софтуер като тази се увеличиха като брой и като размер на исканите суми за откуп в замяна на данните. Често хакерите искат плащания в криптовалути. Същевременно все по-често публикуват откраднатата информация или заплашват да го сторят, ако не им се плати повече.

Разследващите случая с американската Colonial твърдят, че софтуерът, чрез който е извършена атаката, е разпространен от DarkSide, която включва говорещи руски и избягва цели в бившия Съветски съюз.

Стратегически преглед

Отделно от това Toshiba, която се сблъска със серия от скандали през последните няколко години, заяви, че създава комисия за стратегически преглед, за да обмисли възможностите за увеличаване на корпоративната стойност. Освен това назначи UBS за финансов съветник.

Всичко това се случва след офертата от CVC Capital за придобиване в размер на 20 млрд. долара, която можеше да направи конгломерата отново частен. До споразумение така и не се стигна. CVC заяви, че ще запази мениджмънта, а офертата беше възприета от някои в компанията като целяща да предпази бившия главен изпълнителен директор Нобуаки Куруматани от акционерите активисти.

След това компанията се сблъска с призиви от водещи акционери да търси оферти от различни компании и да направи стратегически преглед на бизнеса си.

Източници твърдят, че част от компаниите за дялово инвестиране като KKR & Co. и Bain Capital също проявяват интерес към Toshiba.

Вестник Asahi написа днес, че Bain Capital не обмисля сделка с Toshiba. Изданието се позовава на интервю с японския ръководител на Bain Capital Юджи Сугимото.

Междувременно Toshiba прогнозира значителен ръст от 63% на годишната оперативна печалба до 170 млрд. йени (1,6 млрд. долара).

За фискалната година, която тъкмо приключи, Toshiba отчете 20% спад на оперативната печалба до 104,4 млрд. йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още