IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

eBay повиши прогнозата си след добър отчет

Ръстът на приходите обаче продължава да се забавя

13:01 | 18.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

EBay повиши прогнозата за печалбата си и отчете по-добри от очакваното тримесечни резултати, но ръстът на приходите ѝ продължава да се забавя, пише Wall Street Journal.

Компанията за онлайн продажби заяви, че приходите ѝ за второто тримесечие са нараснали с 2% до 2,7 млрд. долара, малко над собствената ѝ прогноза и тези на Wall Street, благодарение а 4-процентния ръст на броя на купувачите в платформата ѝ. Освен това eBay надмина прогнозите за печалбата, а за второ поредно тримесечие повиши прогнозата за годишната печалба.

Приходите и печалбата изпратиха цената на акциите на eBay с 5% нагоре по време на следборсовата търговия. От началото на годината стойността на книжата на компанията се е повишила с близо 40%, докато фирмата се опитва да върне 7 млрд. долара на акционерите чрез обратно изкупуване на акции и дивиденти през следващите две години.

Но перспективите за растеж пред eBay са под въпрос. Компанията се бори да запази позициите си заради конкурента си Amazon.com, което я принуждава да въвежда нови функции за търговците и потребителите и да се опитва да промени имиджа си, избягвайки асоциацията със сайт за онлайн търгове. Общият обем на стоките, продадени на уебсайта, спада, като се е свил с 4% през тримесечието до 22,6 млрд. долара.

Под натиска на инвеститори активисти eBay прави вътрешна преоценка на активите си, включително за потенциална продажба или отделяне на онлайн платформата за билети StubHub и други бизнеси. При обявяването на отчета президентът и главен изпълнителен директор на eBay Девин Уениг заяви, че компанията е постигнала голям напредък в процеса на преразглеждане на дейностите, но не разкри повече подробности.

Освен това eBay обяви две отделни сделки в чужбина, докато се фокусира върху основния си бизнес с търговия на дребно. Тя си партнира с индийския стартъп за онлайн продажби Paytm Mall, така че стоките на eBay да станат достъпни в южноазиатската платформа. За целта eBay е придобила 5,5% дял в Paytm Mall, като част от споразумението.

Източник, запознат с въпроса, твърди, че финансирането е между 150 и 200 млн. долара, което оценява Paytm Mall на 3 млрд. долара.

EBay е продала своя сайт за бързи продажби в Германия brands4friends, без да посочва кой е купувачът, нито на каква стойност е сделката. Тя придоби бизнеса през 2010 г. за около 200 млн. долара в брой.

Докато растежът на eBay се забавя, компанията търси възможност да увеличи печалбата от рекламния си бизнес и да подобри системата си за разплащания.

През второто тримесечие около 940 хил. търговци са използвали промотираните листвани я в eBay, което е довело до близо двоен скок на приходите в тази сфера до 89 млн. долара.

Печалбата на компанията се е свила с 37% до 402 млн. долара. Като се изключат някои разходи, печалбата от продължаващи операции е нараснала с 11% до 589 млн. долара, или 68 цента на акция. Анализаторите прогнозираха 62 цента печалба на акция.

EBay прогнозира приходи между 2,61 и 2,66 млрд. долара за текущото тримесечие и печалба между 62 и 65 цента на акция.

През тримесечието компанията е платила 120 млн. долара дивиденти. Тя планира да похарчи 5,5 млрд. долара за обратно изкупуване на акции и дивиденти през тази година. 

Вижте повече технологични новини във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още