IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EBay е близо до продажбата на бизнеса си с класифицирана реклама

Компанията е в напреднали преговори с норвежката Adevinta

09:52 | 20.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

EBay е в напреднали преговори за продажбата на своя бизнес с класифицирана реклама на норвежката Adevinta, твърдят източници на Wall Street Journal, запознати с въпроса. Това се случва в момент, в който пионерът в онлайн търговете се опитва да промени фокуса на основния си онлайн магазин, пише още изданието.

Сделка в акции и пари в брой се очаква да бъде обявена още днес, ако преговорите не се провалят, коментират източниците. Стойността на сделката все още не е известна, но подразделението на eBay се очаква да бъде продадено за 8 млрд. долара или дори повече, посочват част от източниците.

EBay, която е базирана в Сан Хосе, Калифорния, някога беше голям интернет конгломерат, притежаващ марки като PayPal и StubHub. Сега тя се отказва от тази структура под натиска на инвеститори активисти, които твърдят, че тя скрива стойността на eBay. Звеното за класифицирана реклама е един от последните останали бизнеси извън основните занимания на компанията, след като тя сключи сделка за продажбата на подразделението за билети StubHub миналата година.

Бизнесът с класифицирана реклама оперира предимно в международен план – в Канада, части от Европа, Африка, Австралия и Мексико. Неговите платформи позволяват на потребителите да публикуват обяви за стоки и услуги в своите местни общности, по подобие на Craiglist в Съединените щати. Миналата година подразделението генерира 1,1 млрд. долара приходи, спрямо 7,6 млрд. долара на бизнеса с онлайн магазини.

EBay поиска да продаде звеното още през февруари, когато Wall Street Journal писа, че то се продава.

Adevinta управлява дигитални магазини в 16 държави. Тя има значително присъствие в части на Европа, Южна Америка и Мексико. Като придобие бизнеса на eBay, Adevinta значително ще разшири присъствието си в една от най-големите европейски икономики – Германия, където текущите ѝ операции не се радват на доминираща позиция, сочи уебсайтът на компанията.

Залогът на Adevinta изглежда е надминал тези на консорциум за частен капитал и на Prosus. Сделката ще бъде голям удар за Adevinta, чиято пазарна стойност е малко над 8 млрд. долара. Компанията се стреми да увеличи своята потребителска база и географския си обсег. Същевременно eBay ще спечели от растежа на комбинирания бизнес, като приеме акции благодарение на сделката.

Споразумението ще има негативен ефект за Prosus, която има амбиции да разшири своя интернет бизнес чрез голямо придобиване. По-рано тази година листнатата в Амстердам компания, която е контролирана от южноафриканската Naspers, загуби от базираната в Нидерландия Takeaway.com в битката за наддаване за придобиването на британската Just Eat, която се занимава с доставка на храна.

Основният бизнес на eBay пък страда от нарастващата конкуренция от страна на Amazon.com – най-големият американски онлайн търговец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още