IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двете предизвикателства пред автономните коли

Експерт от Световния икономически форум твърди, че едно от тях е самата технология

14:38 | 01.07.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производителите на автомобили и технологичните компании са инвестирали милиарди в проучвания в сферата на автономните превозни средства. Но индустрията има две големи предизвикателства, които да преодолее, преди самоуправляващите се коли да станат широко разпространени - технологични и бизнес модели, които могат да генерират печалба, твърди Мишел Авъри, ръководител автомобна мобилност към Световния икономически форум, цитиран от CNBC.

“Пред нас стоят няколко големи предизвикателства. Първото, очевидно, е технологичното предизвикателство”, коментира той по време на събитие в Китай.

Индустрията разчита на съвместната работа и споделянето на данни между компаниите, така че да могат да изградят въпросната технология. Ако продължаващите търговски търкания между САЩ и Китай попречат на фирмите да споделят географски специфични пакети от данни, Авъри твърди, че това “реално ще постави в безизходица растежа на индустрията” и ще попречи на компаниите да оперират извън собствените си страни.

И все пак експертът посочва, че вероятно ще станем свидетели на повече сливанияи придобивания, както и на повече партньорства в тази сфера - между производителите на коли и технологичните компании.

Наскоро смартфон гигантът Apple придоби стартъпа за автономни коли Drive.ai, което потвърди, че производителят на iPhone продължава да има интерес в сферата на софтуера за самоуправляващи се превозни средства.

“Двете страни се нуждаят едни от други, а пазарът е толкова голям, така че смятам, че има много възможности всички да спечелят”, посочва Авъри. Според нея другото голямо предизвикателство е създаването на бизнес модел за автономните коли.

“Наблюдаваме големи разлики между цялата идея за бизнес модела на роботакситата спрямо това, което виждаме в области като търговските превози, минното дело и строителството, където бизнес моделът може да е по-лесен за създаване”, допълва Авъри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 4 години
уффф ... е сега схванах ника му :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
1) таксиметровите превози - ще освободи огромен ресурс и ще подобри градският трафик в пъти както и качеството на услугата ... на никой няма да липсват таксиметровите шофьори ...2) доставките за магазини - поради същата причина като такситата , голяма част от логистиката производител-магазин ще се извършва в извън пикови часове - облекчаване на трафика , освобождаване на ресурс , подобряване на транспорта ...3) ще можеш да си дремеш в колата , да я пращаш да взима и кара децата , докато ти с жената се радвате един на друг :))) ... абе много приложение ще има ... както ти и жената в колата ... мдааа , размислих се ...4) освободените като шофьори хора , ще могат да се занимават с нещо много по-смислено в живота отколкото да хващат хемороиди и да пушат по цел ден в кабината и после да тежът на осигурителната и здравната система а често и като кила да тежат сериозно също ...5) ще прецака голямо перо на застрахователите , което си е екстра по принцип ... не че те нема да измислят друго де , но все пак ...6) в тоя ред на мисли можеш да добавиш още неща ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
mvr0306
преди 4 години
Защо се хвърля толкова услия и пари за нещо от което реално света няма нужда? Но, ако отчетем нуждата от "растеж" със сигурност след няколко години ще ни натресат и автономни коли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още