IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джеф Безос представи ракета за туристически полети в Космоса

С нея основателят на Amazon ще се конкурира със SpaceX на Илон Мъск

13:57 | 13.09.16 г.
<p>
	Джеф Безос. <em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Джеф Безос. Снимка: Архив, Ройтерс

Основателят на Amazon Джеф Безос, който традиционно не издава стратегическите цели на своята компания Blue Origin, реши да промени курса и да представи гигантска ракета за полети в Космоса, съобщава MarketWatch.

Ракетата ще бъде кръстена на емблематичния астронавт Джон Глен и е достатъчно мощна, за да превозва хора, както и спътници в земната орбита.

Ракетата New Glenn ще бъде задвижвана от седем основни двигателя и ще е висока повече от 310 фута (94,5 метра). Ако тя лети до края на десетилетието, както е предвидено, Blue Origin може да застане наравно с конкуренцията от Space Exploration Technologies Corp., или SpaceX, основана и управлявана от друг милиардер - предприемач, Илон Мъск.

 

Необичайно за своя стил, Безос коментира новата ракета в Twitter, изневерявайки на собственото си правило да не говори, докато не започне да бере плодовете от работата си. Безос съобщи, че ракетата е проектирана да започне извършването на космически полети за туристи.

Неотдавна главният изпълнителен директор и основател на Amazon Джеф Безос, който държи 18% от компанията, се изкачи на трето място в класацията на икономическото списание Forbes за най-богатите хора в света.

Списанието оценява състоянието му на 65,3 млрд. долара. По този начин той успява да измести от третото място инвеститора легенда Уорън Бъфет.

Пред Безос в класацията са основателят на Microsoft Бил Гейтс със 78 млрд. долара и основателят на модната компания Zara Амансио Ортега със 73,1 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още