IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Ма защити културата на извънредни часове работа в технологичния сектор

По думите му това е "огромна благословия" за служителите

19:00 | 12.04.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Основателят на Alibaba Group и милиардер Джак Ма защити изтощителната култура на извънреден труд в много от китайските технологични компании, наричайки я „огромна благословия“ за младите работници, предава Ройтерс.

Магнатът направи коментара по повод извънредните часове, които някои компании настояват служителите да работят, докато секторът се забавя след години на значителен растеж.

В реч към служителите на Alibaba Ма защити работния график „996“ в индустрията, който отговаря на работен ден от 9 сутринта до 21 ч., шест дни в седмицата.

"Аз лично смятам, че да можеш да работиш 996 е огромна благословия“, коментира той в акаунта на компанията в WeChat. “Много компании и много хора нямат възможността да работят 996. Ако не работиш 996, когато си млад, кога изобщо можеш да работиш 996?“.

Въпросът предизвика онлайн дебати и протести в някои платформи, където служителите дават примери за прекомерни изисквания за извънреден труд в дадени компании.

Ма, бивш учител по английски език, който създава Alibaba през 1999 г. и се превръща в един от най-богатите хора в Китай, твърди, че той и първите служители на компанията редовно са работили дълго време.

"В този свят всеки иска успех, иска хубав живот, иска да бъде уважаван“, коментира Ма. „Нека попитам всички, ако не влагате повече време и енергия от останалите, как ще постигнете успеха, който искате?“

Ма говори за технологичната индустрия днес, където някои хора са без работа или работят в компании, които са изправени пред закриване.

"В сравнение с тях до момента, аз се чувствам късметлия. Не съжалявам (за 12-часовите работни дни) и никога не бих променил тази част от мен“, посочва Ма.

Този месец активисти в GitHub на Microsoft стартираха проект, чието име е „996.ICU”, където служители от технологичния сектор наредиха Alibaba сред компаниите с едни от най-лошите условия за работа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
barakuda28
преди 4 години
Лесно му е да го каже като прибира милиардите и някой му бачка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
Sakamano
преди 4 години
Само така се възпитават трудови навици у младото поколение черноработници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още