IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Ма се появи

След като не беше виждан от октомври насам, китайският предприемач днес се включи в онлайн събитие

11:26 | 20.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Justin Chin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Основателят на Alibaba Group Джак Ма се срещна със 100 учители в Китай в рамките на видео среща в сряда сутринта. Това е първата поява на бизнесмена от октомври насам, а новината доведе до рязък скок на цената на акциите на компанията му, листнати в Хонконг, предава Ройтерс.      

Спекулациите в социалните мрежи за местонахождението на най-известния китайски предприемач нараснаха този месец, след като стана ясно, че той няма да се появи в съдийския панел на последния епизод на телевизионно предаване. Това се случи, след като Пекин започна да създава все повече регулаторни предизвикателства пред бизнес империята на Ма.

Предприемачът не се е появявал публично от 24 октомври, когато по време на форум в Шанхай отправи критики към китайската регулаторна система и ядоса властите. Думите му станаха причина правителството да спре първичното публично предлагане за 37 млрд. долара на финансовото звено на Alibaba – Ant Group.

Tianmu News първи съобщи, че Ма се е срещнал с учители в рамките на видео конференция днес. Jack Ma Foundation твърди, че Ма е участвал в онлайн церемония на „Инициатива на учителите в селските райони“. Alibaba Group също потвърди, че Ма е присъствал на онлайн събитието.

Листнатите в Хонконг акции на Alibaba повишиха стойността си с 6% след новините за появата на Ма спрямо 0,64% ръст на индекса Hang Seng.

В момента Alibaba е обект на антитръстово разследване, започнало през декември от китайските власти, които в последните месеци засилиха действията си срещу антиконкурентното поведение в интернет пространството.

В 50-секундното видео облеченият в пуловер Ма говори директно към камерата, но така и не става ясно къде точно се намира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още